Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μονιμοποιούνται δύο «έκτακτοι» φόροι

banner roots

Μονιμοποιούνται δύο «έκτακτοι» φόροι
30.07.2013 | 11:11

Μονιμοποιούνται δύο «έκτακτοι» φόροι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης ως το 2016 αλλά και "παράθυρο" για διατήρηση του "χαρατσιού" μέσω ΔΕΗ και το 2014 περιέχει σύμφωνα με δημοσιεύματα η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα καθώς διαπιστώθηκαν αρκετές αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ για το 2016.

Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται με κλίμακα από 1% ως 4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ έληγε το 2014, ωστόσο λόγω της μη επίτευξης των στόχων για τα έσοδα, παίρνει παράταση δύο ετών και θα βαρύνει και τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή θα πληρωθεί και το 2017.

Παράλληλα στην έκθεση της Κομισιόν εκφράζονται επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που σχεδιάστηκε από το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι μέσω του ενιαίου φόρου να συγκεντρωθούν 2,7 δισ. ευρώ (2,9 δισ. ευρώ αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων), ωστόσο η τύχη του δεν έχει κριθεί.

Η οριστική αξιολόγηση του νέου φόρου θα γίνει τον Σεπτέμβριο όταν δηλαδή θα λάβει την τελική του μορφή και αν κριθεί ότι δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους θα διατηρηθεί τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη, το γνωστό "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ, το οποίο είχε επίσης έκτακτο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το νέο μνημόνιο προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ και αυξήσεις στα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ.

 

Πηγή: nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel