Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αρση μέτρων: Θετικό το πρώτο crash test | Πιθανό άνοιγμα κλάδων νωρίτερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα
Αρση μέτρων: Θετικό το πρώτο crash test | Πιθανό άνοιγμα κλάδων νωρίτερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα
05.05.2020 | 09:03

Αρση μέτρων: Θετικό το πρώτο crash test | Πιθανό άνοιγμα κλάδων νωρίτερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το πρώτο crash test σταδιακής άρσης των μέτρων αξιολογείται με θετικό πρόσημο από την κυβέρνηση και δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την συνέχεια.

Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα και τήρησαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τους κανόνες κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Παρότι το ταμείο θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας και θα αποτυπωθεί στην πορεία των κρουσμάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση της απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών πτυχών της καθημερινότητας.

Αρση μέτρων: Καθημερινή αξιολόγηση της «γέφυρας ασφαλείας»
Η πορεία στην «γέφυρα ασφαλείας» που ξεκίνησε χθες θα αξιολογείται καθημερινά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπάρχουν βελτιώσεις ή ακόμα και ταχύτερη αποδέσμευση οικονομικών κλάδων. Οι κινήσεις θα γίνονται βήμα βήμα και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Η επιτυχής αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης του κορωνοϊού επιτρέπει στην κυβέρνηση να εστιάσει το επόμενο διάστημα στην στήριξη της οικονομίας και των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο. Στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με εργαλεία ρευστότητας που θα τις βοηθήσουν να σταθούν όρθιες και να μην υπάρξει κύμα λουκέτων στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Πρόγραμμα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, και αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάσει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου, ενώ αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 10 δις ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να φτάσουν αυτά τα χρήματα στην αγορά. Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες καλούνται να στηρίξουν την προσπάθεια χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την διαδικασία και είναι έτοιμος να παρέμβει και να καλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών να επιτελέσουν τον ρόλο τους, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα, αν διαπιστώσει ότι δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους.

Εντός της ημέρας αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018