Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος - 10 νέα κρούσματα | Ελπιδοφόρα τεχνική εμβολιασμού
Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος - 10 νέα κρούσματα | Ελπιδοφόρα τεχνική εμβολιασμού
05.05.2020 | 18:24

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος - 10 νέα κρούσματα | Ελπιδοφόρα τεχνική εμβολιασμού

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

10 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο- 35 ασθενείς διασωληνωμένοι - Η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει κρυφές εστίες, είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας - «Κοιτάμε τα δεδομένα και αναλόγως αλλάζει και η πορεία του πλοίου», πρόσθεσε

Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίο δεν υπήρξε νέος θάνατος ασθενούς με covid-19 στην Ελλάδα. Τριάντα πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «ασθενή 0» της Γαλλίας, που είχε επιβεβαιωθεί θετικός στις 27 Δεκεμβριου, λέγοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, ζήτησε να μην πιστεύουμε τα fake news και τις κάθε λογής αναρτήσεις στα social media.

Ο κ.Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και στη νέα μελέτη εμβολίου η οποία άρχισε χθες στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Ομως, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών. 

Εκτενή αναφορά έκανε στην υγιεινή των χεριών, ως βασικό μέτρο πρόληψης, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών. Το πλύσιμο των χεριών, είπε, είναι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρτα ασπίδα προστασίας. Το να πλένει κανείς τα χέρια του είναι σημαντικό να γίνεται με το σωστυό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή.

Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 2.642, εκ των οποίων το 55,4% είναι άνδρες. Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις εντατικές, ενώ μεταξύ των 35 διασωληνωμένων ασθενών βρίσκονται 8 γυναίκες. Το 97% των βαρέως πασχόντων είναι είτε ηλικιωμένοι, είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το καπνισμα ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ασθενείς με covid-19. Μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κ.Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, αλλά εκτίμηση ότι είναι πιθανό η μελέτη των ΗΠΑ να έχει ορθότερο αποτέλεσμα.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018