Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εκλογής Δημάρχων στις επόμενες εκλογές
Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εκλογής Δημάρχων στις επόμενες εκλογές
03.08.2013 | 08:14

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εκλογής Δημάρχων στις επόμενες εκλογές

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε μεγάλες αλλαγές φαίνεται πως προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκησης, τον ερχόμενο Μάϊο, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή της Κυριακής”.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας , όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα περιλαμβάνονται σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους τους, οι οποίοι θα είναι συγκεντρωμένοι σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Αυτό που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι το τι θα ισχύσει σχετικά με το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Οι 3 βασικοί άξονες των σαρωτικών αυτών  αλλαγών που θα επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

Πρώτον,  θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος. Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφόσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων.  Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι.Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους αυτοί θα εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%.

Δεύτερον, για τους δημοτικούς συμβούλους θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.  Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.  Δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει. Τέλος, καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Τρίτον και βασικότερον, ρυθμίζεται εκ νέου ο ρόλος του δημάρχου, όπου ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο και από ότι φαίνεται αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018