Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μέτρα για τον κορωνοϊό: Επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζομένους στον τουρισμό | Τι ισχύει με τους εποχικούς

banner roots

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζομένους στον τουρισμό | Τι ισχύει με τους εποχικούς
29.05.2020 | 13:41

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζομένους στον τουρισμό | Τι ισχύει με τους εποχικούς

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τις διατάξεις για τους εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στην φετινή τουριστική περίοδο αλλά και για τους εποχιακά εργαζόμενους και οι οποίοι απασχολούνται εποχικά στον τομέα των μεταφορών, στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι διατάξεις αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί και θα αφορά το πρόγραμμα συνεργασία.

Επίδομα 534 ευρώ σε όσους μπουν σε αναστολή
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι κατά την τουριστική περίοδο οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την φετινή τουριστική περίοδο έχουν την δυνατότητα να θέσουν τους παραπάνω εργαζόμενος σε αναστολή της σύμβασης εργασία τους από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου εφόσον τους επαναπροσλάβουν. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ύψους 534 ευρώ εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου θα καλυφθούν πλήρως από την πολιτεία.

Απαγορεύονται οι απολύσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου
Για αυτό το χρονικό διάστημα εργοδότες και επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβαίνουν σε μείωση του προσωπικού. Οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκαιρη. Οι παραπάνω επιχειρήσεις σταδιακά θα μπορούν να κάνουν την αναστολή σύμβασης εργασίας. Η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το ποσοστό λειτουργικής επάρκεια για τα τουριστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ξενοδοχείο με 20% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή. Ξενοδοχείο με 50% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή. Ξενοδοχείο με 80% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσει το σύνολο των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

Επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο για τους εποχιακά εργαζόμενους
Όσον αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 αυτοί θα δικαιούνται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση που το ύψους της θα είναι ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα την πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από το Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Για τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο η πολιτεία θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχιακές επιχειρήσεις.

Βρούτσης: Η πολιτεία γίνεται ασπίδα προστασίας των εργαζομένων
Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή σημείωσε ότι κυβέρνηση έρχεται να καλύψει ένα κόσμο που βρίσκεται σε αγωνία και αβεβαιότητα. «Το κάνουμε έμπρακτα δείχνοντας αγωνία και αντανακλαστικά με ευαισθησία. Αγκαλιάζουμε και προστατεύουμε όλο αυτό τον κόσμο, έρχεται η πολιτεία και γίνεται ασπίδα προστασίας τους. Κανένας εργαζόμενος και από αυτούς που έπρεπε υποχρεωτικά να επαναπροσληφθούν και από εκείνους που δεν ήταν υποχρεωτική η επαναπρόσληψη τους δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνηση μας».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το