Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αρση μέτρων: Ανοίγουν σήμερα γυμναστήρια, σπα, μουσεία, πάρκα, μικρά ξενοδοχεία | Κρίσιμο βήμα

banner roots

Αρση μέτρων: Ανοίγουν σήμερα γυμναστήρια, σπα, μουσεία, πάρκα, μικρά ξενοδοχεία | Κρίσιμο βήμα
15.06.2020 | 09:24

Αρση μέτρων: Ανοίγουν σήμερα γυμναστήρια, σπα, μουσεία, πάρκα, μικρά ξενοδοχεία | Κρίσιμο βήμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην έβδομη εβδομάδα άρσης των μέτρων, η Ελλάδα ανοίγει και επίσημα τα σύνορά της για τους ξένους τουρίστες.

Από σήμερα, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, αλλά και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, θα υποδέχονται τουρίστες από το εξωτερικό, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η χώρα υποδέχεται από σήμερα διεθνείς τουρίστες από 29 χώρες του εξωτερικού με την απαραίτητη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς).
 
Αντίθετα, παραμένει η απαγόρευση πτήσεων από την Βρετανία και την Τουρκία. Οσον αφορά τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, οι περιορισμοί αίρονται όσον αφορά το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ, αντίθετα, δεν θα γίνονται πτήσεις από αυτές της χώρες προς την Θεσσαλονίκη ως τις 30 Ιουνίου. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.
Το άνοιγμα του τουρισμού ανακοίνωσε και επίσημα από την Σαντορίνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απήθυνε παγκόσμιο προσκλητήριο για να επισκεφτούν οι τουρίστες την χώρα.
 
Οι κανόνες για τους επιβάτες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι:
 
Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι, επίσης, υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό), τα οποία χρησιμοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται, επίσης, τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις.
Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.
Για τους επιβάτες ΑμεΑ τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον κορωνοϊό για τους επιβάτες.
 
Αρση μέτρων: Ποιες δραστηριότητες επαναλειτουργούν
 
Εκτός των διεθνών πτήσεων, από σήμερα ανοίγει και μία σειρά επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων. Συγκεκριμένα, από σήμερα επαναλειτουργούν:
 
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.
Αρση μέτρων: Ανοιχτά τα γυμναστήρια- Οι κανόνες
Νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν ανοίγουν τα γυμναστήρια. Αρχικά επρόκειτο να ανοίξουν στο τέλος του Ιούνη, ωστόσο, αυτό άλλαξε και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει τις οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν. Το προσωπικό καλείται να φορά υποχρεωτικά μάσκα, ενώ τα όργανα θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρα. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε εμφανή σημεία, ενώ ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση.
 
Τα μέτρα για το προσωπικό στα γυμναστήρια
υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους
εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας
άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του
εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης
Τα μέτρα για τους αθλούμενους στα γυμναστήρια
χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς C)
αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Αρση μέτρων: Ξεκινούν οι επισκέψεις στα μουσεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Επανεκκίνηση τουρισμού: Οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι κάνουν restart
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 14|06|2020 | 10:45
 
Ανοίγουν την Δευτέρα τα μουσεία -Με θερμομέτρηση και μάσκες στο Μπενάκη -Πέντε ξεναγήσεις για το κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 13|06|2020 | 09:22
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, ανοίγουν και τα μουσεία, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μ. για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες. Ο κλιματισμός θα λειτουργεί κανονικά στους χώρους για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
 
Οι κανόνες για το άνοιγμα των μουσείων
Οι επισκέπτες των Μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:
 
Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην ουρά τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)
Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.
Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.
Από Τετάρτη οι παιδότοποι
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι οι παιδότοποι θα επαναλειτουργήσουν την προσεχή Τετάρτη. Προηγήθηκε η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το