Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Προς απομόνωση ο Ερντογάν μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Σαφή μηνύματα από Μακρόν, ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ

banner roots

Προς απομόνωση ο Ερντογάν μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Σαφή μηνύματα από Μακρόν, ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ
13.08.2020 | 10:39

Προς απομόνωση ο Ερντογάν μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Σαφή μηνύματα από Μακρόν, ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τα τελευταία 24ωρα, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ συνομιλιών με ξένους ηγέτες και διπλωμάτες, τονίζοντας την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με το «Oruc Reis» να συνεχίζει να κινείται μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται για άλλη μια φορά η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει πως θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Μακρόν και Μητσοτάκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να τον ενημερώνει για την κατάσταση και τον Μακρόν να δείχνει την έμπρακτη στήριξή του και πάλι, ενισχύοντας, όπως προανήγγειλε, τον στόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο Μακρόν, με δύο tweet στα ελληνικά, τόνισε πως πέρα από την ενίσχυση των δυνάμεών του στην περιοχή, χρειάζεται να υπάρξει ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ επισήμανε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που προκαλεί εντάσεις.

Επαφές Μητσοτάκη με Αλ Σίσι

Εκτός του Μακρόν, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι, για την κατάσταση στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες στην επικοινωνία τους χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών. Να τονιστεί ότι τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε μεταξύ άλλων, συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενημερώνοντάς τους για την τουρκική προκλητικότητα.

Μητσοτάκης: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό, τόνισε για άλλη μία φορά πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε πως ο διάλογος δεν πρόκειται να γίνει με κινήσεις της Αγκυρας που προκαλούν ένταση.

«Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Ομως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, όπου επίσης τόνισε πως «η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η Αθήνα κινείται κάνοντας συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έκανε λόγο για «λογική άλλων εποχών» από την Τουρκία, που «στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα και παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανυπόστατο» και «παράνομο» το μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας, αναφέροντας πως η Αγκυρα «δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος».

Στο Ισραήλ ο Δένδιας - Κρίσιμη συνάντηση με Πομπέο την Παρασκευή

Σε ανάλογους ρυθμούς είναι και οι διπλωματικές επαφές του Νίκου Δένδια. Ο ΥΠΕΞ μετά τις επικοινωνίες με τους ομολόγους του υπουργούς της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, σήμερα θα βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και από τον ΥΠΕΞ της χώρας, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Οπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψη του Κ. Δένδια στο Ισραήλ αναμένεται να συζητηθεί το μείζον θέμα των εξελίξεων και της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ζήτημα του ανοίγματος στον ισραηλινό τουρισμό. Χθες, η ισραηλινή διπλωματία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Αύριο, ωστόσο, έρχεται μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση για τον κ. Δένδια: αυτή με τον Μάικ Πομπέο. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Βιέννη, σε μία ιδιαίτερα σημαντική επαφή. Ηδη, ΗΠΑ και Ισραήλ τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα αποδίδουν και η αυριανή συνάντηση θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, που ήδη έχει ζητήσει να γίνει και έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, συνεχίζοντας τη διπλωματική «αντεπίθεση» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Το «Oruc Reis» άλλαξε ξανά πορεία στην Ανατολική Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, το «Oruc Reis» συνεχίζει να κινείται στα όρια της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Χθες, απομακρύνθηκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινήθηκε βορειοανατολικά, δείχνοντας πως ακολουθεί πορεία προς την Αττάλεια.

Ωστόσο, στις 5 τα ξημερώματα καταγράφηκε να κινείται και πάλι νοτιοδυτικά, κάνοντας αναστροφή, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά «Ataman», «Cengiz Han» και τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η πορεία του «Oruc Reis» στις 6 το πρωί

oruc reis radar 13 8 0

oruc reis poreia 13 8 0

 

Πηγή: protothema.gr

 

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel