Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κορωνοϊός-κρούσματα: Κρίσιμο δεκαπενθήμερο | Επιστροφή αδειούχων και οι σκέψεις για τα ταξίδια στην περιφέρεια

banner roots

Κορωνοϊός-κρούσματα: Κρίσιμο δεκαπενθήμερο | Επιστροφή αδειούχων και οι σκέψεις για τα ταξίδια στην περιφέρεια
17.08.2020 | 08:54

Κορωνοϊός-κρούσματα: Κρίσιμο δεκαπενθήμερο | Επιστροφή αδειούχων και οι σκέψεις για τα ταξίδια στην περιφέρεια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ένα πολύ κρίσιμο 15νθήμερο για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα ξεκινά σήμερα. Οι εκδρομείς του Αυγούστου ξεκινούν σταδιακά να επιστρέφουν στα αστικά κέντρα όπου αυτή την στιγμή υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων.

Συνολικά τις πρώτες δεκαέξι ημέρες του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 2635 κρούσματα, ενώ στην Αττική μόνο την τελευταία εβδομάδα φτάνουν τα 460.
 
Ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών, θα προχωρήσει σε άρση ή νέα λήψη μέτρων.
 
Τηλεδιάσκεψη πρωθυπουργού για τις εξελίξεις
Στην τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Σωτήρη Τσιόδρα θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.
 
Ήδη από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας με την χρήση μάσκας και αποφυγής συγχρωτισμού όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους και την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων. Σε αυτό στοχεύει και το σποτ που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας εφόσον όμως τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Παρόμοια εκτίμηση υπάρχει και από επιδημιολόγους που παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία του κορωνοϊού.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, λίγο πάνω από τα 200, είναι χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις ειδικών με βάση την εικόνα που υπήρχε στο τέλος Ιουλίου. Τότε, σε κλειστές συσκέψεις επιστημόνων και υπεύθυνων για την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, γινόταν λόγος για 500 κρούσματα την ημέρα που θα μπορούσαν να κορυφωθούν στα 700 την ημέρα πλησιάζοντας στις 20 Αυγούστου. Στον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί είναι πιθανόν να συνέβαλαν τα μέτρα που ελήφθησαν, ωστόσο μια χαλάρωση ή η απροσεξία όσων επιστρέφουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
 
Οι σκέψεις που υπάρχουν στο τραπέζι
Στις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού είναι ο περιορισμός των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Δηλαδή, να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός περιφέρειας για όσους σταδιακά επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση διότι είναι μια σύνθετη διαδικασία και είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις και δυσκολίες στην εφαρμογή της. Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου και αυτό που είναι προς συζήτηση, με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, είναι το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των μέτρων που θα υπάρχουν για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
 
Δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας
Στα θετικά προσμετρείται και το γεγονός ότι δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή έχουν διασωληνωθεί παραμένει χαμηλός, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε κλινικές covid19 συνοδεύεται και από αύξηση των εξιτηρίων καθώς είναι μειωμένος ο μέσος χρόνος νοσηλείας.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel