Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σχολεία: Μάσκες και επιφυλακή μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι

banner roots

Σχολεία: Μάσκες και επιφυλακή μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι
21.08.2020 | 09:16

Σχολεία: Μάσκες και επιφυλακή μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για την πορεία του κορωνοϊού - Από σήμερα ισχύουν οι περιορισμοί σε Μύκονο και Χαλκιδική

Μαθήματα με μάσκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο, εισηγήθηκε προς το υπουργείο Παιδείας η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως να ανάβει το «πράσινο φως» στην πρόταση των ειδικών. «Την αποδεχόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, ενώ οι αναλυτικές οδηγίες, όπως και οι προδιαγραφές επανεκκίνησης για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα θα ανακοινωθούν διεξοδικά την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς περιλαμβάνεται η εξοικείωση των παιδιών με τη μάσκα, την οποία η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό», ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες εκπαιδευόμενων, δηλαδή το φοιτητικό δυναμικό της χώρας, θα επιστρέψει στα αμφιθέατρα, αλλά «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα, αλλά και οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως». Στα ειδικά μέτρα προστασίας των σχολικών μονάδων θα περιλαμβάνονται ακόμη τα διαφορετικά διαλείμματα μεταξύ των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.


Μέτρα πάνω στο τραπέζι

Με δεδομένη την εφαρμογή του νέου πλαισίου περιορισμών στην Μύκονο, αλλά και τη Χαλκιδική, αρχής γενομένης από σήμερα στις 6 το πρωί και για 10 συνεχόμενες ημέρες, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε χθες και την λήψη νέων μέτρων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σε ισχύ τίθενται από σήμερα για την Περιφεριεακή Ενότητα Χαλκιδικής και το δήμο Μυκόνου τα εξής περιοριστικά μέτρα:

· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

· Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

· Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

· Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους από ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ.

· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Η εξέλιξη, άλλωστε, της διασποράς της νόσου αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή -καθιερωμένη- τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου θα αποτιμηθεί και η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς πάγια τακτική του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί η σχετική πίστωση χρόνου, για να διαπιστωθεί ο βαθμός απόδοσής τους ή όχι. Ήδη προετοιμάζεται ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τους οίκους ευγηρίας, περιλαμβάνοντας συχνότερα τεστ για το προσωπικό, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε τη διενέργεια προληπτικών τεστ στους εργαζόμενους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία), που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε «την υποχρέωση όλων να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί» (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού) υπενθυμίζοντας παράλληλα τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και τις Περιφέρειες, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δυνητικούς παραβάτες.

Την ίδια ώρα, η υψηλή συγκέντρωση κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα (90 νέα κρούσματα χθες) και τη Θεσσαλονίκη (67 νέα κρούσματα χθες) προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους, μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό προσβολής υγειονομικού προσωπικού από τον ιό, αυξάνοντας κατακόρυφα το επιδημιολογικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Με την νέα έξαρση της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη, απαντήσεις στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, καθώς ιδιαίτερα υψηλούς τόνους υιοθέτησε η Κουμουνδούρου απέναντι στην διασπορά του κορωνοϊού, μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel