Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τι θα κρίνει την άρση του lockdown | Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι, όλα δείχνουν παράταση

banner roots

Τι θα κρίνει την άρση του lockdown | Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι, όλα δείχνουν παράταση
01.12.2020 | 09:02

Τι θα κρίνει την άρση του lockdown | Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι, όλα δείχνουν παράταση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ολα ανοιχτά φαίνεται ότι είναι σχετικά με το πότε θα αρθεί το lockdown, πότε δηλαδή θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων χωρίς να μιλάμε φυσικά για επιστροφή στην κανονικότητα.

Λοιμωξιολόγοι, αλλά και κυβέρνηση άφησαν να φανεί χθες πώς οι επόμενες ημέρες και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πως θα κινηθεί η χώρα πριν τις γιορτές, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες πάντως ο ΕΟΔΥ δεν είναι καθησυχαστικά καθώς ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία (600 χθες), ενώ την ίδια ώρα και ο αριθμός των θανάτων σε καθημερινή βάση, παραμένει πολύ υψηλός (85 χθες). Παράλληλα, σε πόλεις της περιφέρειας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με 18 περιοχές να είναι στο «κόκκινο», κάτι που δημιουργεί νέα επιφύλαξη σχετικά με το πότε θα ανοίξει και πάλι η οικονομία και τα σχολεία, εν όψει μάλιστα των εορτών.
 
Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα για lockdown
Μήνυμα άλλωστε ότι η άρση του lockdown θα κριθεί βάσει των δεδομένων έστειλε τη Δευτέρα και ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο.
 
«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, καθώς έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες ωστόσο, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
«Συνεπώς, στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» πρόσθεσε.
 
«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας».
 
Lockdown: Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι -Τα κρούσματα των επόμενων ημερών κρίνουν τις εισηγήσεις
Και οι λοιμωξιολόγοι πάντως είναι επιφυλακτικοί και τόνιζαν χθες πως θα περιμένουν να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα κάνουν. Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, τόνισε πως η εικόνα με την μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο ξεκάθαρη ως την Παρασκευή. Η μείωση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως δεν έχει πείσει απόλυτα τους επιστήμονες για το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό θέλουν να δουν πως θα κυλήσει η επιδημία αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Άλλωστε, εκτός από την μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων εξετάζουν και μία άλλη σειρά από δείκτες.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαργαλιάνος, το Rt έχει μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που «πέφτει ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα». «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος» συνέχισε, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρξει άρση του lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.
 
«Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσαν, δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε επίσης σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος, και πρόσθεσε: «Γιατί, αν το ξαναζήσουμε, θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».
 
 
Αναφερόμενος στους δύο τομείς της κοινωνίας που ακόμη είναι όλα ανοιχτά για το άνοιγμά τους -τα σχολεία και την εστίαση- σχολίασε πως στα σχολεία ανησυχεί το γεγονός ότι θα υπάρχει μετακίνηση 700.000 ανθρώπων σε καθημερινή βάση, ενώ για την εστίαση σημείωσε πως αν ανοίξει, αυτό θα γίνει με «αυστηρούς περιορισμούς»
 
Παπαευαγγέλου: Επεσε το Rt, αλλά ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα
Ενα άλλο ζήτημα στο οποίο εστίασαν χθες οι ειδικοί, είναι στην τήρηση των μέτρων. Φαινόμενα με κίνηση στους δρόμους μη φυσιολογική σε περίοδο lockdown έχει προβληματίσει και δεν είναι τυχαίο πως έγινε χθες από αρκετούς αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα.
 
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.
 
«Δεν χρειάζονται λογισμικά το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους. Να καταλάβουμε όλοι ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις αποτελούν ασέβεια προς την δημόσια υγεία και αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ και προς τους συμπολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα», ανέφερε σημειώνοντας πως «η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων παρατείνει την πανδημία, επηρεάζει την οικονομία και επιφέρει κόπωση σε όλους. Να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν από τον κορωνοϊό».
 
Κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη -Οι 18 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη.
 
«Η Αττική δείχνει μείωση διαγνώσεων κατά 30% και η Θεσσαλονίκη κατά 20%. «Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος σημείωσε πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.
 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, υπάρχουν 18 περιοχές αυτή τη στιγμή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τον νομό Πιερίας. Οι 18 περιοχές αυτές που είναι στο «κόκκινο» τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
 
Κάτω από το 1 το Rt -Σε μονοψήφιο ποσοστό η θετικότητα
Χθες, από τα 1.044 κρούσματα, τα μισά σχεδόν αφορούν Αθήνα (255) και Θεσσαλονίκη (213). Λόγω του μικρότερου αριθμού ελέγχων που γίνονται ωστόσο την Κυριακή, οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί και θα περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα για να βγάλουν πιο χρήσιμα συμπεράσματα. Σίγουρα πάντως, ένα θετικό γεγονός είναι πως το Rt έπεσε κάτω από το 1, ενώ την ίδια ώρα, το ποσοστό θετικότητας έχει πάει σε μονοψήφιο ποσοστό.
 
«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους. Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας στο 9,18%» είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας η κυρία Παπαευαγγέλου.
 
Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα χθες
9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel