Την αισιοδοξία του, δεν την συμμερίζεται η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα που ήδη έχουν λάβει θέσεις στα χαρακώματα. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με την κυβέρνηση, αποτελεί κεντρική επιλογή και ως εκ τούτου, το φθινόπωρο προμηνύεται ιδιαίτερα καυτό.
Ήδη, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, εξαιτίας της κινητικότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, το οποίο ακυρώνει εν πολλοίς την επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, ότι το κλίμα αλλάζει και οι καλύτερες μέρες έρχονται, λόγω και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Και δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές και η αντιπολίτευση που έχουν αμφιβολίες, αλλά υπάρχουν και αρκετοί εντός της ΝΔ που θεωρούν ότι πρέπει η ηγεσία να στρίψει το τιμόνι. Δεν είναι τυχαίο, ότι το απόγευμα της Δευτέρας, μια ομάδα 15 βουλευτών της ΝΔ ζήτησε με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, την αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο η κίνησή τους σήμανε συναγερμό, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, διαπίστωσε, ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στους βουλευτές, κάτι που αρνούνταν να κατανοήσουν και να δεχθούν ορισμένοι ένοικοί του, εδώ και μήνες.
Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών όμως δεν άρεσε στους βουλευτές, καθώς όπως έγινε γνωστό, δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για επίδομα θέρμανσης. Ουσιαστικά δεν θα προστεθούν τα ποσά που περίσσεψαν από το περσινό επίδομα θέρμανσης στα φετινά κονδύλια που προβλέπονται για να καλύψουν όσους υποβάλλουν αίτημα για να λάβουν το σχετικό επίδομα.
Η γκρίνια είναι μεγάλη σε τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που περιμένει μια αλλαγή στάσης από το υπουργείο Οικονομικών και ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
«Καλό το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά έρχεται χειμώνας και πολλοί συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, δεν αντέχουν. Με το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα θερμανθούν» έλεγε βουλευτής που υπέγραψε την επιστολή, που ήταν μια πρώτη συντονισμένη κίνηση από τμήμα της Κ.Ο. της ΝΔ, μετά από πολύ καιρό.
Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ήταν η μόνη, καθώς αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες και από κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. ο κ. Ν. Κακλαμάνης που ετοιμάζει ερωτήσεις, με διακομματική υποστήριξη.
Η κυβέρνηση, σε αυτό το στάδιο, μοιάζει εγκλωβισμένη, ενώ τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, με τη βοήθεια των συνδικάτων, αρχίζουν τα κτυπήματα. Το βασικό ερώτημα για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, είναι αν η χώρα έχει την πολυτέλεια να πλέει αμέριμνη προς την «τέλεια καταιγίδα» και επιμένουν ότι δεν πρέπει να γκρεμιστεί ότι έχει χτιστεί με κόπο.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επιμένει να συνιστά υπομονή και να έχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, αποκλείει τη λήψη νέου δανείου για την περίοδο 2015-2016.
«Η χώρα θα τα καταφέρει» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και συμπληρώνουν ότι χρειάζεται από όλους, κόμματα και συνδικάτα, αλλά και από ορισμένους εντός της ΝΔ, κατανόηση των συνθηκών.
Ο Πρωθυπουργός, πιστεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα βρίσκεται στο µέσο ευρύτερων εξελίξεων και επιμένει ότι οι μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι πιο κρίσιμοι.
Στη διάρκεια αυτού του διμήνου, θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι μεγάλες προτεραιότητες, που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξεδιπλώνεται από τους βασικούς παίκτες, μετά τις γερμανικές εκλογές, ο ευρύτερος σχεδιασμός περί του τρόπου διαχείρισης του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι η χώρα δεν αντέχει εκλογική αναμέτρηση, την οποία δεν επιδιώκει και μιλά για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, η οποία όμως είναι εύθραυστη.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις αρκετών βουλευτών της ΝΔ που εγείρουν ενστάσεις για το περίφημο success story, ενώ σχολιάστηκε αρνητικά η επισήμανση του κ. Σαμαρά περί «δολιοφθοράς» στην περίπτωση καταψήφισης νομοσχεδίου.
Για να αναχαιτίσει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις και να παρατεθεί η ανοχή των πολιτών στην ακολουθούμενη πολιτική, από το Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει, με οδηγό και την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Κεντρικό μήνυμα είναι ότι στα μέσα του 2014 θα απαλλαγούμε από τα μνημόνιο και την τρόικα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν αυτό θα είναι αρκετό για να αποφορτίσει το κλίμα στην κοινωνία που πιέζεται περαιτέρω, ενώ σχεδόν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική της ικανότητα, με το ότι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση της έναντι της κυβέρνησης.
Πηγή: tovima.gr























