Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Απεργιακό «μπλακ άουτ» την ερχόμενη εβδομάδα

banner roots

Απεργιακό «μπλακ άουτ»  την ερχόμενη εβδομάδα
13.09.2013 | 08:38

Απεργιακό «μπλακ άουτ» την ερχόμενη εβδομάδα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

"Μπλακ άουτ" σε Παιδεία, Υγεία και δημόσιες υπηρεσίες φέρνει η εβδομάδα που έρχεται, ενώ στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία και οι δικηγόροι. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για τις 17 και τις 18 Σεπτεμβρίου.



Αναβρασμός στην Παιδεία

Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν εξαγγείλει οι καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια αντιδρώντας στην κινητικότητα και στο κλείσιμο σχολείων, ενώ σε 48ωρη απεργία προχωρά η ΔιδασκαλικήΟμοσπονδία.

Συγκεκριμένα οι δάσκαλοι αποφάσισαν στάση εργασίας τη Δευτέρα, προκειμένου να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικόσυλλαλητήριο και συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 18 Σεπτεμβρίου.

Σε κοινή συνέντευξή Τύπου των δύο σωματείων, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε: "Δεν είμαστε εμείς που κλείνουμε τα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, ανέφερε πως "φέτος, δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός, 8.500 αναπληρωτές είναι άνεργοι. Το υπουργείο υποθηκεύει το μέλλον του ολοήμερου σχολείου".

48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της οποίας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.


"Λουκέτο" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πολυτεχνείο - κύριες πηγές της διαθεσιμότητας των 1.500 διοικητικών - και σε αρκετά άλλα τμήματα. Οι πρυτάνεις ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο Λαύριο.

"Η επιλογή της αποδυνάμωσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι επιλογή αυτοκαταστροφική για τη χώρα. Αποδυναμώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία" τονίζουν σε ανακοίνωση.

Στο μεταξύ η σύγκλητος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισε να κλείσει το ίδρυμα από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. "Λουκέτο" έχει μπει σε ΤΕΙ της Κρήτης, της βόρειας Ελλάδας κ.α.

"Παραλύει" η Υγεία

Σε τριήμερη απεργία από τις 17 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί ενώ και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, θα συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για την κατάργηση των οκτώ νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη διαθεσιμότητα 1.835 ατόμων νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, τις ελλείψεις υλικών και την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ.

Απεργία επ' αόριστον στα Ταμεία

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής πολιτικής σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ότι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ, συνολικά 618 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ότι από το 2008 έως σήμερα το προσωπικό των φορέων έχει μειωθεί κατά 40%.

Εξέφρασαν δε φόβους ότι οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν κατά 10%, οι επικουρικές κατά 30%, ενώ το εφάπαξ οδεύει προς πλήρη κατάργηση. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανεργίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ υποστήριξαν, ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων έχει υπερβεί το 1,5 εκατομμύρια και ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν προηγηθεί χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι δεν θα λάβουν φέτος επίδομα ανεργίας.

Τις κινητοποιήσεις καλύπτουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (Π.Ο.Σ.Ε-ΙΚΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Εργαζομένων Ασφαλιστικών Ταμείων (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π), η Ομοσπονδία Υπάλληλων ΟΑΕΔ (Ο.Υ-ΟΑΕΔ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (Ο.Σ.ΥΠ.Ε) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (Π.Ο.E. – ΕΟΠΥΥ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΕ (ΠΣΕ ΟΑΕΕ).

Απέχουν οι δικηγόροι
 
Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικηγόροι στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ημέρες στις οποίες αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, διεκδικώντας:

- να επανέλθει η υποχρεωτική παράσταση Δικηγόρου στα συμβόλαια

- να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα σε ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται για τους έμμισθους Δικηγόρους του δημοσίου τομέα, και

- να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής

"Καταγγέλλουμε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη και ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους σε υλοποίηση των προτάσεων του δικηγορικού σώματος, προτού το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης καταρρεύσει ολοκληρωτικά" τονίζουν σε ανακοίνωση.

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το