Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σταθερά πτωτική η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας | Το πλέγμα μέτρων για την αποφυγή έξαρσης το καλοκαίρι

afoi poriazi

charitakis banner new

Σταθερά πτωτική η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας | Το πλέγμα μέτρων για την αποφυγή έξαρσης το καλοκαίρι
12.06.2021 | 09:52

Σταθερά πτωτική η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας | Το πλέγμα μέτρων για την αποφυγή έξαρσης το καλοκαίρι

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Καλή επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια – αν και υπάρχουν μεμονωμένες περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο- και ταχεία αποσυμπίεση του ΕΣΥ: μετά από πολλές εβδομάδες «βαριάς» ή εύθραυστης επιδημιολογικής εικόνας, ο χθεσινός απολογισμός των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν ξεκάθαρα θετικός για το τρίτο κύμα κορωνοϊού.

Με βάση τους τελευταίους επιδημιολογικούς δείκτες η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίπεδο που είχε στις αρχές του έτους και πριν από το ξέσπασμα του κύματος, καταγράφοντας ένα... επιθυμητό πισωγύρισμα κι έχοντας επιπλέον στη διάθεσή της το «δώρο» του εμβολίου.

Ο επόμενος στόχος, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες της Επιτροπής κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είναι η διατήρηση αυτής της ύφεσης, η διατήρηση του ελέγχου της επιδημίας για τους επόμενους θερινούς μήνες που θα χαρακτηρίζονται από την κινητικότητα λόγω τουρισμού αλλά και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες.

«Η ύφεση των επιδημιολογικών δεικτών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη και τις σχετικές προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σύμφωνα με τις οποίες η βιαστική άρση μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη ειδική υποεπιτροπή από επιστήμονες μέλη της Επιτροπής εκπόνησε το πλέγμα των μέτρων με το οποίο η χώρα θα «συγκρατεί» και θα ελέγχει την τυχόν αυξημένη ροή των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο τρίμηνο, ώστε να προληφθεί εγκαίρως αναζωπύρωση της επιδημίας.

Το πλέγμα μέτρων για την αποφυγή έξαρσης το καλοκαίρι

Στο πλαίσιο αυτό -και τονίζοντας παράλληλα ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη συνιστούν αστάθμητο παράγοντα- η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής:

- Θα παρακολουθείται καθημερινά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε επίπεδο Δήμων, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

- Η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται με το απαραίτητο έγγραφο προέλευσης, PLF και αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

- Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και θα χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

-Θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστεί, ξενοδοχεία καραντίνας.

- Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών ημεδαπών και αλλοδαπών τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

- Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα θα αποδέχεται πολίτες εμβολιασμένους και με «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέραν αυτών που έχουν εγκριθεί στην Εευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα δεκτοί θα γίνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί με Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

- Η λειτουργία της κρουαζιέρας όπως και των ξενοδοχείων θα γίνει με επικαιροποιημένα, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) μία φορά την εβδομάδα, ενώ η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό τους.

Η «ύφεση» της επιδημίας σε αριθμούς

Πιο αναλυτικά σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κυρία Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η βελτίωση είναι σαφής και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, φέρνοντας την Ελλάδα στο σημείο που ήταν στην αρχή του 2021 και πριν το τρίτο κύμα.

Καταγράφηκαν 6.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα. Ενώ επισήμανε πως «η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη αν υπολογιστεί ότι τα μισά κρούσματα της περασμένης εβδομάδας έχουν διαγνωστεί με self test σε ασυμπτωματικούς, επιβεβαιώνοντας την αξία του ελέγχου». Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη.

Σημαντική αποσυμπίεση καταγράφεται και στο ΕΣΥ με τον μέσο όρο εισαγωγών την εβδομάδα που πέρασε να διαμορφώνεται σε 128 νέους ασθενείς την ημέρα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνολικά θα εισαχθούν στα νοσοκομεία περί τους 1.000 ασθενείς και 60 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση. Οι 375 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ως στο τέλος Ιουνίου θα έχουν υποχωρήσει κάτω από τους 200, ανέφερε η καθηγήτρια επικαλούμενη προγνωστικά μοντέλα.

Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.599, με περίπου το 1/3 αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες, ενώ εισήχθησαν άλλοι 123 ασθενείς. Το 92% των πολιτών ηλικίας άνω των 65 χρόνων που χρειάστηκε να νοσηλευθούν και το 98% όσων κατέληξαν, δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, στοιχείο που παρέθεσε η καθηγήτρια για να τονίσει την αξία του εμβολιασμού για την αποφυγή σοβαρής νοσηλείας αλλά και θανάτου από κορωνοϊό.

Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά, παρόλα αυτά, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 9.500 ακόμα και σήμερα. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επιδημιολογικό συναγερμό. Για τις συγκεκριμένες περιοχές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι απαιτείται να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για τον έλεγχο της επιδημίας.

Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Στον χάρτη των μεταλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα μας προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα και το στέλεχος Ρ.1.2, γνωστό ως βραζιλιάνικο στέλεχος με ένα περιστατικό που αφορά σε άνδρα από την Αθήνα.

«Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη έχει το χαρακτηριστικό να διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση και αυτό μας δημιουργεί έτσι μια ανησυχία. Όσον αφορά την αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με τη βρετανική, δεν φαίνεται να έχει ισχυρό πλεονέκτημα και για αυτό δεν την έχουμε δει να επικρατεί σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπως επικράτησε η βρετανική» είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018