Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Χαστούκι για το σύμφωνο συμβίωσης

banner roots

Χαστούκι για το σύμφωνο συμβίωσης
07.11.2013 | 15:04

Χαστούκι για το σύμφωνο συμβίωσης

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια. Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή ομάδας πολιτών, με πρωτοβουλία του ακτιβιστή Γρηγόρη Βαλιανάτου. Το δικαστήριο επιδίκασε στους προσφεύγοντες αποζημίωση 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη που προκαλείται από την αναίτια εξαίρεση των ομοφύλων από το σύμφωνο συμβίωσης. 

Επικαλούμενοι το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το Άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμοπύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι το γεγονός ότι το σύμφωνο συμβίωσης έχει σχεδιαστεί μόνο για ζευγάρια αντίθετου φύλου παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και έχει ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Το Δικαστήριο σημείωσε ότι σε 19 κράτη που έχει προβλεφθεί κάποιο είδος καταχώρησης συμβίωσης πλην γάμου, η Λιθουανία και η Ελλάδα ήταν οι μόνες που είχαν επιφυλάξει την δυνατότητα μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια. Έκρινε ότι τοκράτος δεν τεκμηρίωσε ότι αυτός ο αποκλεισμός ήταν αναγκαίος προς επιδίωξη νόμιμου στόχου.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται, επί σειρά ετών, να επεκτείνουν το σύμφωνο συμβίωσης και στα άτομα του ιδίου φύλου. Μόνο η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, με τον Χ. Καστανίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες προπαρασκευής του μέτρου. Ωστόσο κανένας δεν παίρνει την πρωτοβουλία να φέρει στη Βουλή τη σχετική απόφαση.

Πηγή: protagon.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το