Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Προς ιδιωτικοποίηση η Eurobank

banner roots

Προς ιδιωτικοποίηση η Eurobank
15.11.2013 | 17:03

Προς ιδιωτικοποίηση η Eurobank

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Πρόσω ολοταχώς για την επανιδιωτικοποίηση της Eurobank βάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς χθες ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, στόχος του ΤΧΣ και της διοίκησης της Eurobank είναι η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων 1,5 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή του Ταμείου.

Ωστόσο, το τελικό ποσό της αύξησης θα ανακοινωθεί αφού καθοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της άσκησης της BlackRock.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αύξηση είναι η ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή, που θα συμφωνήσει με τη διοίκηση της Eurobank και το ΤΧΣ ότι θα συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τράπεζας σημειώνονται τα εξής:

«Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει τη δυνατότητα της τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία.

Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά (marketed equity offering), στο πλαίσιο της οποίας το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών (anchor investors)».

Στην ανακοίνωσή του το ΤΧΣ εκτός των ανωτέρω σημειώνει: «Το Ταμείο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να συμμετάσχει στην προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Οι συντονιστές
Σημειώνουμε ότι οι Barclays, Deutsche Bank και JP Morgan είναι οι συντονιστές της συναλλαγής για τη Eurobank και η Lazard έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει συμφωνήσει στην επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου αυτές να έχουν ολοκληρωθεί ενδεχομένως νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2014, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακόμα σημειώνουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η αλλαγή του νομικού πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εurobank, στα επίπεδα τιμών που διαμορφώνει η ζήτηση από τις αγορές. Η αλλαγή του νομικού πλαισίου συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της τρόικας με το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ αγόρασε τις μετοχές της Eurobank στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή και μετά την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αυτή η τιμή διαμορφώνεται σε 1,2 ευρώ ανά μετοχή. Χθες στο Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση έκλεισε στο 0,582 ευρώ (πτώση -7,18%).

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣ

Στόχος μας είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank και η ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε χθες η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΧΣ, η κ. Σακελλαρίου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε την έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. «Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνουμε πως η Eurobank είναι ένας τραπεζικός όμιλος με συνολικό ενοποιημένο ενεργητικό 82 δισ. ευρώ pro forma, μετά τις πρόσφατες εξαγορές του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton, που δραστηριοποιείται σε 8 χώρες. Σήμερα η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank (Core Tier I) είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των εποπτικών αρχών (του 9%) και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 8,1%. Επίσης πηγές του ΤΧΣ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών fund, όπως του Fairfax, του Eaglevale και του Apollo, για συμμετοχή στην αύξηση και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Eurobank.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel