Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μισθολογικές αυξήσεις κόντρα στο κύμα ανατιμήσεων: Τα σενάρια για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

banner roots

Μισθολογικές αυξήσεις κόντρα στο κύμα ανατιμήσεων: Τα σενάρια για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
16.08.2022 | 08:50

Μισθολογικές αυξήσεις κόντρα στο κύμα ανατιμήσεων: Τα σενάρια για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ως τα 228 ευρώ έφτασε χθες η τιμή του φυσικού αερίου και παρέμεινε στα επίπεδα των 220 ευρώ, χωρίς μάλιστα η Gazprom να κουνήσει ούτε το...δακτυλάκι της.

Πέρα από την παγιωμένη, πλέον, οριακή ροή στο 20% της χωρητικότητας του Nord Stream, οι Ευρωπαίοι, ακόμα και οι Βόρειοι, είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια κύματα καύσωνα. Όσο για την εναλλακτική λύση του πετρελαίου, μπορεί να κινείται γύρω στα 95 δολάρια, ωστόσο, το αυξημένο κόστος μεταφοράς δια μέσου του Ρήνου και οι καθυστερήσεις στις μεταφορές των πολύτιμων φορτίων μέσω του κατάξερου ποταμού, αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φυσικού αερίου αυτήν τη στιγμή.
 
Είναι ενδεικτικό ότι και στην Ελλάδα, η υποχώρηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος στα ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα των 371 ευρώ, μοιάζει με… διάλειμμα, καθώς σήμερα επιστρέφει μια ανάσα από τα 400 ευρώ. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η υψηλή ζήτηση- αλλά και να συγκρατηθούν εμμέσως οι τιμές- η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας φτάνει στο 16,81%, όταν μέχρι πριν από 3-4 μήνες δεν άγγιζε ούτε το 10%.
 
 
Με «όπλο» και τις μισθολογικές αυξήσεις απέναντι στις ανατιμήσεις -Σενάριο για επιστροφή στα 752 ευρώ
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το “κλείδωμα” των μέτρων στήριξης, που “αντέχει” ο Προϋπολογισμός, γίνεται σαφές ότι ως αντίβαρο στα κύματα ακρίβειας δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα “εργαλεία” των έκτακτων επιδοτήσεων είτε των λογαριασμών ρεύματος είτε των καυσίμων είτε της αγοράς ειδών διατροφής είτε της θέρμανσης. Ως δεύτερο ανάχωμα θα χρησιμοποιηθούν οι μισθολογικές αυξήσεις και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
 
Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν ει δυνατόν μέσα στο πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2023. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
 
 
Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
 
Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
 
Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
 
Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)
 
Ανοικτό παραμένει το εάν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που “τρέχει” από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.
 
Ωφελημένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι και οι άνεργοι, οι οποίοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότηση τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.
 
 
Όσον αφορά στις αυξήσεις των δημοσίων λειτουργών, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καλύπτοντας φυσικά και όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ κι αυτήν τη στιγμή επιβαρύνονται με την εισφορά. Αυτή η έμμεση μισθολογική αύξηση, η οποία “τρέχει” εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινάει από 22 ευρώ και ξεπερνάει ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντιστοίχως.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel