Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μητσοτάκης στο Παρίσι -Κοινό βήμα Ελλάδας-Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις και ενέργεια

banner roots

Μητσοτάκης στο Παρίσι -Κοινό βήμα Ελλάδας-Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις και ενέργεια
13.09.2022 | 08:29

Μητσοτάκης στο Παρίσι -Κοινό βήμα Ελλάδας-Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις και ενέργεια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Κοινό βηματισμό Ελλάδας-Γαλλίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κατά τον οποίο οι ρωσικοί εκβιασμοί θα δοκιμάσουν την ενότητα της Ε.Ε και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με όπλο την ενέργεια συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν στην συνάντηση που είχαν χθες στο Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη απάντηση από την πλευρά της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες των κρατών – μελών.
 
Κοινός τόπος είναι ότι μόνο μέσα από κοινές δράσεις μπορεί να μπει ένα φρένο στις ξέφρενη πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και να ανασάνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί που έχουν σηκώσει το όλο το βάρος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 
Ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα
Παρά τις επιμέρους διαφορές στον τρόπο αντίδρασης και οι δύο χώρες συντάσσονται στην ηχηρή παρέμβαση που θα πρέπει να υπάρξει μέσω των αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου και τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Στο τραπέζι μπήκε και η διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
 
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες, άλλωστε, στις δηλώσεις που έκαναν πριν την έναρξη των επαφών έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να βάλει φρένο στις προκλήσεις κατά τις Ελλάδας και να σταματήσει τις απειλές.
 
Το μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία
Λίγες ημέρες πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και Ασφάλεια ο κ. Μακρόν προειδοποίησε την Τουρκία ότι «η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην ανατολική Μεσόγειο» και υπογράμμισε ότι η Γαλλία στηρίζει «πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια». Σε ανάλογο ύφος απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα «νταηλίκια» της Τουρκίας: «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας». «Θέλω να θυμίσω ότι τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ουκρανία
Συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του προέδρου Μακρόν στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. Επί τάπητος τέθηκαν και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. 
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel