Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Συγκίνηση στην κηδεία της Τζένης Βάνου

banner roots

Συγκίνηση στην κηδεία της Τζένης Βάνου
07.02.2014 | 14:22

Συγκίνηση στην κηδεία της Τζένης Βάνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και απλός κόσμος συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Τζένη Βάνου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη νικημένη από την επάρατη νόσο.

Με ένα λουλούδι στο χέρι απλοί άνθρωποι συνέρευσαν στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης για το τελευταίο αντίο στο «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη μετά από τριήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά.

Η Τζένη Βάνου, η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και "μούσα" πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, απείχε από τη δισκογραφία.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel