Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πόλεμος κυβέρνησης-Eurostat για το πλεόνασμα

banner roots

Πόλεμος κυβέρνησης-Eurostat για το πλεόνασμα
10.02.2014 | 08:54

Πόλεμος κυβέρνησης-Eurostat για το πλεόνασμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Eurostat για τον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος. Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ότι θα είναι υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ο επικεφαλής της Eurostat αμφισβήτησε τις ελληνικές εκτιμήσεις, κάνοντας λόγο για πρόωρες εικασίες.

«Οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, o οποίος έχει ήδη κάνει λόγο για «πλεόνασμα-έκπληξη».

Μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική "Bild" ότι θα είναι υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και ότι "η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς νέο δάνειο", ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ αμφισβήτησε τις ελληνικές εκτιμήσεις, κάνοντας λόγο για πρόωρες εικασίες.

Με δηλώσεις του στην Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου. «Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», τόνισε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας: «δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Α.Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο».

Το θέμα ετέθη και στη σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:"Περιμένουμε να οριστικοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία τα οποία θα επιβεβαιώσει και η Eurostat ενώ θα επικυρωθούν και από την τρόικα".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των υπολογισμών της κυβέρνησης και δήλωσε ότι τηρούνται κατά γράμμα οι ευρωπαϊκοί κανόνες."Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν και θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που το υπολογίζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι απολύτως σύμφωνος με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν και μάλιστα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει το Eurostat". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τρόικα έχει ενημερωθεί σχετικά.

Ο κ.Στουρνάρας είχε κάνει προηγουμένως σαφές, τόσο με δηλώσεις του όσο και με συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση που μετρά το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τους εκπροσώπους των δανειστών, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την ψυχρολουσία από τη Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:«Στην κριτική που ασκήσαμε από την αρχή των πανηγυρισμών της κυβέρνησης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με στραγγάλισμα των δημοσίων επενδύσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους και δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο, τώρα πρέπει να προστεθεί ότι δεν είναι καν αυτό για το οποίο επιχαίρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το κραδαίνουν σαν λάβαρο πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου.

Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, η παρέμβαση της Eurostat ξηλώνει εντελώς ό,τι είχε απομείνει από το κυβερνητικό success story, αποκαλύπτοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης».

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το