Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Επιταχύνεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

afoi poriazi

Επιταχύνεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
04.04.2014 | 09:37

Επιταχύνεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την έξοδο της χώρας στις αγορές θα επιδιώξει πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πολλές και συγκλίνουσες πληροφορίες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μαξιμου, όπου είχε συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

Εξερχόμενος χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ., Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία της έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

«Το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη» τόνισε.

Όσον αφορά την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μπαλτάκου, τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να "φρενάρει" αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας  πως «πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα».

Σειρά δημοσιευμάτων

Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε σε χαμηλό 4ετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι Financial Times.

Η υπόθεση Μπαλτάκου θα επισκιαστεί από την επερχόμενη έκδοση ομολόγου, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος το Μάιο και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, τόνισε η Ιαπωνική Nomura.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα για συζητήσεις για την πρωτοποριακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

«Αυτή θα είναι η πιο σημαντική έκδοση που θα κάνει η Ελλάδα» δήλωσε τραπεζίτης.

Ο ακριβής χρόνος δεν έχει καθορισθεί ακόμη και είναι πιθανό ο τελικός κατάλογος των τραπεζών να μπορεί να αλλάξει, δήλωσαν οι δύο πηγές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters ότι η πρώτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα έτη αποκλεισμού θα είναι διερευνητική και ότι η χώρα προσβλέπει στη δυνατότητά της να χρηματοδοτείται χωρίς βοήθεια από το 2016.

«Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Κοιτάξτε απλώς τι συνέβη στο Eurogroup - όλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα "έχει περάσει τώρα τα δύσκολα"» δήλωσε ο υπουργός.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον Φεβρουάριο του 2012.


Το ομόλογο με επιτόκιο 2% που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023 διαπραγματεύεται τώρα στην τιμή 80,5 έως 81,5, η οποία αντιστοιχεί σε απόδοση 6,08% - 5,90%.

Τον Ιούνιο του 2012, το ίδιο ομόλογο διαπραγματευόταν σε τιμή 14 και η απόδοσή του ήταν 31%.

Μία σειρά ελληνικών εταιρειών έχουν εκδόσει ομόλογα πρόσφατα.

Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε με επιτυχία τριετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η ΔΕΗ προγραμματίζει να πουλήσει (ομόλογα) 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Τα οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να δίνουν ενδείξεις ότι η εξαετής ύφεση τελειώνει και ότι η χώρα κατέγραψε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, επιτρέποντας την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της.

Αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων τους, σημειώνει το Reuters.

Πηγή: nooz.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018