Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πουλάνε τα ροδάκινα... στο δρόμο από τη Ρωσία
Πουλάνε τα ροδάκινα... στο δρόμο από τη Ρωσία
14.08.2014 | 08:46

Πουλάνε τα ροδάκινα... στο δρόμο από τη Ρωσία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε 12.000 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, που έχουν “ξεμείνει” στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας λόγω του ρωσικού εμπάργκο, ενώ άλλοι 13.000 τόνοι βρίσκονται ασυγκόμιστοι στα δέντρα, σύμφωνα με την απογραφή που έκανε η Διεύθυνση Γεωργίας και το Επιμελητήριο.

Στον νομό παράγονται συνολικά 140.000 ροδάκινων και 60.000 τόνοι νεκταρινιών ετησίως.

Τα παραπάνω επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι παρότι κάποιες από τις νταλίκες που είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στηΒέροια, αρκετά είναι τα φορτία που θα επιδιωχθεί να πουληθούν “καθ' οδόν”.

“Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ήδη υφιστάμενους πελάτες μας στην Ουκρανία, τηνΤσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, επιδιώκουμε να πουλήσουμε εκεί τα φρούτα που βρίσκονται στα ψυγεία των φορτηγών, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε αυτά να μην επιστρέψουν πίσω γεμάτα” σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα επιδιωχθεί για το σύνολο σχεδόν των 70 φορτίων, βάρους 20 τόνων έκαστο, τα οποία είχαν εκτελωνιστεί στη Βέροια τις προηγούμενες ημέρες, με προορισμό τη Ρωσία.

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση με τον υπουργό

Στο μεταξύ, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προγραμματίστηκε -σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη- η συνάντηση των παραγωγών/εξαγωγέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Παράλληλα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τον υπουργό, όπως και τα οκτώ αιτήματα των εξαγωγέων και άλλων πληττόμενων κλάδων, που ήδη κοινοποιήθηκαν στον κ. Καρασμάνη με σχετικό υπόμνημα.

Τα βασικά αιτήματα

Υπενθυμίζεται ότι τα οκτώ βασικά αιτήματα των φορέων είναι τα εξής:

1. Η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τη ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς χωρίς να φέρουν ευθύνη.

2. Καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων, που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν και δεν θα διατεθούν σε άλλες αγορές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι πληττόμενοι να αποζημιωθούν πλήρως.

3. Επιδότηση για τα προϊόντα, τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους συνεταιριστικούς και εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.

4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών ,λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.

5. Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.

6. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.

7. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.

8. Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους τη νέα χρονιά, "διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη".

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018