Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Ο καφές ως γαστρονομική εμπειρία

the roots web banners 06

Ο καφές ως γαστρονομική εμπειρία
04.10.2014 | 14:22

Ο καφές ως γαστρονομική εμπειρία

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Το Kaya είναι ένα καφέ χωμένο σε μια στοά στην Βουλής που δεν παίρνεις είδηση αν δεν τη διασχίσεις. Το Kaya σερβίρει τον πιο value for money καφέ που έχω πιει στην Αθήνα –0,80 λεπτά ο διπλός εσπρέσο και 1,50 ευρώ ο φρέντο καπουτσίνο. Είναι ένα μικρό μαγαζί χωρίς τραπέζια και καρέκλες για να κάτσεις. Έχει μόνο έναν πάγκο εξωτερικά όπου μπορείς να ακουμπήσεις, αλλά η φιλοσοφία του μοιάζει με των ιταλικών καφέ που πίνεις τον καφέ σου γρήγορα ή τον παίρνεις μαζί σου για το δρόμο. Το μαγαζί είναι πολύ απλό και έχει μόνο μία διακριτική πινακίδα με το όνομα του. Το γεγονός ότι είναι τόσο απλό το κάνει ιδιαίτερο. Η πρόσοψη του μαγαζιού είναι μία τζαμαρία, μέσα από την οποία μπορείς να δεις τους μπαρίστας να κάνουν τα μαγικά τους. Παίζει συνέχεια χαλαρωτική τζαζ μουσική και ο καφές σου σπάει τη μύτη μόλις στρίψεις στη στοά, πριν καν πλησιάσεις στο μαγαζί.


Στο Kaya φτιάχνουν μόνο καφέ, τσάι και σοκολάτα, τίποτα άλλο και είναι πραγματικά ειδικοί σε αυτά. Ο Λάμπρος και ο Αντώνης, οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, ασχολούνται με τον καφέ πολλά χρόνια. Έχουν ταξιδέψει παντού για να βρούνε τις καλύτερες ποικιλίες, έχουν συνεργαστεί με πολλούς καφεκόπτες σε όλη την Ελλάδα, έχουν δουλέψει σαν σύμβουλοι για άλλα πετυχημένα καφέ στην Αθήνα και πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους. Έτσι άνοιξαν το Kaya. Την ώρα που μας έφτιαχναν καφέδες να δοκιμάσουμε, μάς είπαν την ιστορία τους και τα μυστικά του καφέ τους.

Kaya 08

Kaya 07

Kaya 06

Kaya 10

Kaya 06

«Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον καλό καφέ. Η πρώτη ύλη, οι καφεκόπτες-ψήστες και οι μπαρίστες. Ο καφές που χρησιμοποιούμε στο Kaya είναι από Έλληνες καφεκόπτες. Έχουμε έναν βασικό καφέ που προμηθευόμαστε από έναν καφεκόπτη με τον οποίο συνεργαζόμαστε χρόνια και τον εμπιστευόμαστε. Έχουμε και άλλους τρεις καφέδες από μικρούς τοπικούς καφεκόπτες, των οποίων τη δουλειά εκτιμούμε. Δοκιμάζουμε συνέχεια διαφορετικούς καφέδες από διαφορετικούς καφεκόπτες. Στηρίζουμε πολύ τους μικρούς Έλληνες ψήστες. Κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ψήνουν μικρές ποσότητες καφέ. Διαλέγουν προσωπικά τον καφέ από διάφορες φάρμες στον κόσμο, δοκιμάζουν συνέχεια οτιδήποτε καινούριο βγαίνει και φέρνουν κάποια χαρμάνια που είναι πολύ σπάνια. Αλλά δεν είναι μόνο ο καφές. Μετράει και το γάλα, ακόμη και ο πάγος. Το γάλα είναι βιολογικό και ο πάγος πολύ συμπαγής, λιώνει πολύ αργά, με αποτέλεσμα να μην πίνεις νερό με το ρόφημά σου. Η παγομηχανή αυτή είναι δύο φορές πιο ακριβή από τις συμβατικές, αλλά δεν μας νοιάζει», λέει ο Αντώνης.

Παρατηρώ ότι αλέθουν τον καφέ την ώρα που τον φτιάχνουν. «Είναι πολύ σημαντικό ο καφές να αλέθεται την ώρα που τον παραγγέλνει ο πελάτης, για να είναι πάντα φρέσκος. Το πόσο γρήγορα ή αργά αλέθεις τον καφέ θα επηρεάσει το πόσο ελαφρύς ή βαρύς θα γίνει στο τέλος», λέει ο Λάμπρος.

Kaya 12

Kaya 09

Kaya 13

 

«Αν προσέξεις τον χώρο θα καταλάβεις ότι ο barista είναι ένας περφόρμερ. Την ώρα που φτιάχνει τον καφέ κάνει ένα θεατρικό και αυτό θέλαμε να το αναδείξουμε. Ο άνθρωπος που φτιάχνει τον καφέ έχει μεγάλη σημασία για να γίνει ένας καλός καφές. Γι’ αυτό έχουμε τοποθετήσει έτσι τον πάγκο και η τζαμαρία είναι τόσο μεγάλη, για να φαίνεται όλη η διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό όταν φτιάχνεις τον καφέ να έρχεσαι σε επαφή με το τώρα. Να είσαι εκεί όταν κάνεις οτιδήποτε και έτσι πάντα θα έχεις ποιότητα. Εμείς εδώ προσέχουμε τι καφέ θα φτιάξουμε στον κάθε πελάτη. Χωρίς να τον ρωτάμε. Παίρνουμε πρωτοβουλίες γιατί ξέρουμε τον καφέ και ξέρουμε πώς να τον φτιάξουμε καλά. Δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι από αυτή τη δουλειά, θέλουμε να προσφέρουμε ποιότητα. Δεν θέλουμε πολλά λόγια, έχουμε χορτάσει πληροφορίες, εμείς θέλουμε να μιλήσει μόνο ο καφές. Αν μας ρωτήσουν οι πελάτες μας τους απαντάμε και τους λύνουμε όλες τις απορίες και παράλληλα γνωριζόμαστε και μιλάμε», λέει ο Λάμπρος.

 Kaya 02

Το καφέ έχει γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα και έχει θαμώνες που έχουν εθιστεί και πίνουν τον καφέ τους μόνο από εκεί. Κάτι μου λέει ότι κι εμείς έχουμε εθιστεί.

Kaya Cafe, Βουλής 7,  τηλ: 2130284305
Καθημερινές 8.00-17.00 και Σάββατο 9.00-16.00

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Πηγή: Grekamag.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το