Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Εσύ πόσα χρωστάς στην τρόικα;

banner roots

Εσύ πόσα χρωστάς στην τρόικα;
27.03.2013 | 12:29

Εσύ πόσα χρωστάς στην τρόικα;

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

 Το ερώτημα "πόσα χρωστά ο πολίτης" των χωρών που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ θέτει ο Economist σε άρθρο του, με αφορμή την συμφωνία στήριξης της Κύπρου. Όπως προκύπτει, ο μέσος Έλληνας είναι ο πιο χρεωμένος.



Συγκεκριμένα κάθε Έλληνας οφείλει στους δανειστές 21.657 ευρώ, κάθε Ισπανός 2.170 ευρώ, κάθε Πορτογάλος 7.306 ευρώ, κάθε Ιρλανδός 14.989 ευρώ και κάθε Κύπριος 12.500 ευρώ. Τα ποσά προκύπτουν σε σχέση με τον πληθυσμό.

Ο Economist υπενθυμίζει ότι η συμφωνία για την Κύπρο είναι η πέμπτη στην Ευρωζώνη τα τελευταία τρία χρόνια και φέρνει "νέα ήθη" καθώς μέσω αυτής επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών.

Ωστόσο, το ποσό που χρειαζόταν για τη "διάσωση" της Κύπρου ήταν μηδαμινό σε σχέση με αυτά των προηγούμενων διασώσεων, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ μοιάζει "αστείο" μπροστά στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα, που είναι 246 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 110% του ΑΕΠ της χώρας.

Φτωχή μου Ελλάδα

Στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο "κομμάτι" της κατάταξης που καταλάμβαναν παλιά μόνο οι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ έχει διολισθήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του IW (Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας).

Συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται στην 25η θέση της κατάταξης από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους, ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η έρευνα φέρνει τη Γερμανία στην 7η θέση ενώ προηγούνται η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Πηγή: nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel