Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Γάλλοι εστιάτορες θέλουν να προστατεύσουν τον όρο «ρεστοράν»

banner roots

Γάλλοι εστιάτορες θέλουν να προστατεύσουν τον όρο «ρεστοράν»
13.06.2013 | 13:30

Γάλλοι εστιάτορες θέλουν να προστατεύσουν τον όρο «ρεστοράν»

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Ο όρος «restaurant» στη γαλλική κουζίνα σημαίνει «μέρος όπου το φαγητό παρασκευάζεται από φρέσκα υλικά εκείνη την στιγμή». Όμως ο τόσο σημαντικός αυτός γαστριμαργικός θεσμός για τους Γάλλους απειλείται από την νέα συνήθεια πολλών παριζιάνικων εστιατόριων να σερβίρουν στους πελάτες τους πιάτα που εχουν προκατασκευαστεί, αντί οι σεφ τους να κάθονται επιτόπου και να τα προετοιμάζουν.

Πρόσφατη δημοσκόπηση από την Γαλλική Ένωση Εστιατόρων Synhorcat έδειξε πως το 31% των γαλλικών ρεστοράν σερβίρει πλέον προτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες, έτοιμες αγορασμένες σαλάτες και λαχανικά από κονσέρβα, ενώ το 25% των γευμάτων δεν μαγειρεύονται επιτόπου, αλλά απλώς ξαναζεσταίνονται στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αυτή τη τάση είναι αποτέλεσμα τόσο της γενικότερης οικονομικής κρίσης στη χώρα, όσο και της έλλειψης χρόνου από πλευράς των πελατών. Όπως σημειώνει το γερμανικό Spiegel, από εκεί που ο μέσος Γάλλος θα ξόδευε περί την μιάμιση ωρα στο μεσημεριανό του διάλειμμα για να φάει εκτός δουλειάς, πλέον με τις προθεσμίες και τις υποχρεώσεις να πιέζουν αφόρητα, δεν αφιερώνουν στο μεσημεριανό τους παρά μόνο 38 λεπτά της ώρας κατά μέσον ώρο. Έτσι, στα πεταχτά και στα γρήγορα. Πώς μετά τα καθώς πρέπει εστιατόριο να μην μετατραπούν σε «ταχυφαγεία» ;

Κάπως έτσι, η Synhorcat κήρυξε τον «πόλεμο» στους επιχειρηματίες που βγάζουν «κακό όνομα» για τα γαλλικά εστιατόρια κι επιθυμούν να προστατευθεί αυστηρά ο όρος «ρεστοράν» και να ανήκει μόνο σε όσα εστιατόρια όντως αξίζουν τον επίζηλο τίτλο. «Επιθυμούμε διαφάνεια και ποιότητα για τον καταναλωτή», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντιντιέ Σενέ, προσθέτοντας πως «πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να επιβάλει σε όσα εστιατόρια εχουν τον τίτλο «ρεστοράν» να μαγειρεύουν επιτόπου τα γεύματα τους, χρησιμοποιώντας αμιγώς φρέσκα υλικά».

Αν το γαλλικό κοινοβούλιο περάσει το σχετικό νόμο, στα τέλη του Ιουνίου, τότε υπολογίζεται πως το 10% των σημερινών εστιατορίων στη χώρα θα σταματήσει να αυτοαποκαλείται «ρεστοράν». Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, περίπου το 80% των Γάλλων σεφ και μαγείρων είναι υπέρ του νόμου αυτού.

Πηγή: tovima.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel