Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>«Έχω μία ιδέα!»: Η νομική προστασία της καινοτομίας

afoi poriazi

charitakis banner new

«Έχω μία ιδέα!»: Η νομική προστασία της καινοτομίας
11.09.2020 | 18:52

«Έχω μία ιδέα!»: Η νομική προστασία της καινοτομίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Σοφία Γεωργιάδη,
Δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και την Πνευματική Ιδιοκτησία

Με αφορμή τη πρόσφατη διάκριση με τη λήψη του πρώτου χρυσού βραβείου «ECOTROPHELIA 2020» το οποίο έλαβε το προϊόν «O-LIVE», που δημιουργήθηκε από την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και που αποτελεί ένα μοναδικό και οικολογικό προϊόν κριτσινιού, είναι σημαντικό να στραφεί η προσοχή στην εν γένει νομική προστασία της εφεύρεσης και καινοτομίας και στην διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων όσων εισάγουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με τη γνώση και τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες.

  1. Tι είναι καινοτομία;

Με πολύ απλά λόγια καινοτομία είναι «να μην ακολουθείς τη μέση οδό». Τα δύο βασικά στοιχεία μιας καινοτόμας ιδέας είναι η ουσιαστική αλλαγή στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία (πρωτοτυπία) και η δυνατότητα εφαρμογής της και επιρροής της στην επιχείρηση, στην οικονομία, στη κοινωνία. Η καινοτόμα ιδέα είναι μια καλή ιδέα που φέρνει κέρδος και προέρχεται από μια διαδικασία δημιουργικής ενασχόλησης. Καινοτόμες ιδέες είναι το Google, το Facebook, μία νέα διαδικασία παραγωγής κρασιού ή λαδιού , ένα νέο σύστημα ύδρευσης, ένα application κ.λ.π. Μία ιδέα ΔΕΝ αποτελεί από μόνη της καινοτομία. Η ιδέα πρέπει να αξιοποιηθεί εμπορικά για να θεωρηθεί καινοτομία.

  1. Ποιο είναι το πρώτο βήμα προστασίας μιας καινοτόμας επιχειρηματικής ιδέας;

Σε πρώτο στάδιο, η απάντηση είναι «μην την αποκαλύπτετε». Στο πυρήνα της προστασίας της καινοτομίας βρίσκεται η εμπιστευτικότητα. Η Coca- Cola θα ήταν απλά άλλο ένα αναψυκτικό χωρίς το στοιχείο της μυστικής συνταγής που είναι εμπορικό μυστικό. Απαραίτητη φυσικά κρίνεται και η τήρηση συμβάσεων εχεμύθειας με κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην υλοποίηση και εν γένει στήριξη της επιχειρηματικής ιδέας και δεν είναι δικαιούχος της, δηλαδή δεν είναι ο δημιουργός.

  1. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Πριν μετατραπεί η ιδέα σε προϊόν ή υπηρεσία, θα πρέπει να εστιάσει κανείς στη διασφάλιση των δικαιωμάτων αποκλειστικότητας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ), όπως είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η βιομηχανική ιδιοκτησία, τα δικαιώματα επί βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων («πατέντα») τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright, εμπορικό σήμα κ.α) οι οποίοι διατίθενται για την προστασία της υλοποίησης της ιδέας. Ας δούμε μερικά πρακτικά παραδείγματα από τη καθημερινότητά μας:

  • To “I-phone” της Apple προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι δηλαδή πατέντα. Στην Ελλάδα οι παντέντες κατοχυρώνονται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
  • To κόκκινο σήμα της «Vodafone». Αποτελεί εμπορικό σήμα (το οποίο περιλαμβάνεται στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας) και η αξία του ανέρχεται στα 36,2 δις.
  • Η φέτα προστατεύεται ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ) που αποτελεί δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ίδιο προστατεύεται και το τυρί «παρμεζάνα» αλλά και το κυπριακό χαλούμι.
  • Μία μουσική σύνθεση προστατεύεται με copyright. Το ίδιο και ένα θεατρικό έργο και μία φωτογραφία. Προστατεύεται και ο συνθέτης και ο στιχουργός και φυσικά οι εκτελεστές της μουσικής.

Χωρίς την έγκαιρη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης, υπάρχει κίνδυνος απώλειας των δικαιωμάτων αυτών ή παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας άλλων ατόμων.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018