Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Το γερμανικό ανθρωπάκι των φαναριών είναι το πιο αποτελεσματικό

banner roots

Το γερμανικό ανθρωπάκι των φαναριών είναι το πιο αποτελεσματικό
21.09.2013 | 15:39

Το γερμανικό ανθρωπάκι των φαναριών είναι το πιο αποτελεσματικό

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Μπορεί φαινομενικά να μην έχει ζωή αλλά εκατομμύρια πεζοί ακολουθούν καθημερινά τις δικές του οδηγίες. Πρόκειται για τον γνωστό στη Γερμανία Ampelmännchen ή ανθρωπάκι του φαναριού επί το ελληνικότερον.

Πρόκειται για τη φιγούρα - σε κόκκινο και πράσινο χρώμα - στους φωτεινούς σηματοδότες κυρίως του Βερολίνου που αισίως έκλεισε τα 50 χρόνια τραβώντας τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι αντίστοιχοι «Σταμάτης» και «Γρηγόρης» σχεδιάστηκαν το 1961 από τον Γερμανό ψυχολόγο, ειδικό για την κυκλοφορία, Karl Peglau, και τοποθετήθηκαν στην Ανατολική Γερμανία. Μετά την πτώση του Τείχους ο Ampelmännchen πολύ γρήγορα έδειχνε στους πεζούς όλης της χώρας πότε να σταματήσουν στο πεζοδρόμιο και πότε να περάσουν τον δρόμο. Σε αυτά τα 50 χρόνια ζωής του έγινε τόσο διάσημος που πρωταγωνιστεί στα καταστήματα με τα σουβενίρ.

Αποτελεσματικότερος ο άνθρωπος των φαναριών

Η φήμη του Ampelmännchen πέρασε τα σύνορα της χώρας του και πλέον και άλλες πόλεις του κόσμου - και εκτός Ευρώπης - θέλουν να υιοθετήσουν το γερμανικό σύμβολο. Ήδη ο δήμαρχος του Χόλιγουντ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στα σχέδιά του είναι να αντικαταστήσει το κλασικό «φωτεινό» ανθρωπάκι στους σηματοδότες μεγάλης διασταύρωσης με το γερμανικό.

Και αυτό γιατί μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Γιάκομπς στη Βρέμη έδειξε ότι οι πεζοί ανταποκρίνονταν καλύτερα και είχαν γρηγορότερη αντίδραση όταν έβλεπαν τον Ampelmännchen απ' ό,τι τη συνηθισμένη δυτική φιγούρα στους φωτεινούς σηματοδότες. Γι' αυτό και οι ερευνητές πρότειναν να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σύμβολο σε όλους τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Αντίθετη άποψη έχει η Ελλάδα

Την άποψη των ερευνητών, βέβαια, φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται οι ειδικοί στη χώρα μας. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Σχεδιασμού Μεταφορικών Συστημάτων του τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Σιδηροδρομικής και Μεταφορών Αντώνης Σταθόπουλος, δεν έχει σημασία η φιγούρα στους φωτεινούς σηματοδότες.

Αντίθετα, το βασικότερο είναι να αλλάξει, όπως υπογραμμίζει, η φιλοσοφία που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους: «Δεν δίνεται στην πράξη προτεραιότητα στον πεζό αλλά στο αυτοκίνητο. Δεν έχουν, δηλαδή, ίδιες ευκαιρίες οι πεζοί με τα οχήματα». Προσθέτει δε πως αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει είναι ο ελάχιστος χρόνος - που τώρα είναι περίπου 8 με 10 δευτερόλεπτα - που έχουν οι πεζοί να περάσουν τον δρόμο. «Δυστυχώς, οι πεζοί δεν έχουν αρκετό χρόνο να περάσουν σε μία φάση έναν διπλό δρόμο. Αυτό έχει λυθεί σε πόλεις του εξωτερικού, όπου ο πολίτης έχει στην ευχέρειά του ακόμη και 20'' για να διασχίζει τον δρόμο», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος.

Σταρ του σινεμά

Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης των φαναριών έκαναν την εμφάνισή τους στους ελληνικούς δρόμους στις αρχές της δεκαετίας του '60. Μάλιστα, ενέπνευσαν και τη μεγάλη οθόνη και το 1962 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ομώνυμη ελληνική κωμωδία της Φάρος Φιλμ. Πρωταγωνιστές ο Μίμης Φωτόπουλος ως αργόσχολος Σταμάτης Μπάστακας και ο Νίκος Σταυρίδης ως δραστήριος Γρηγόρης Γοργότσης.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel