Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Η Παραδοσιακή τυρόπιτα του Ρεϊσδερέ | Πώς να την φτιάξετε!

banner roots

Η Παραδοσιακή τυρόπιτα του Ρεϊσδερέ | Πώς να την φτιάξετε!
16.01.2022 | 13:35

Η Παραδοσιακή τυρόπιτα του Ρεϊσδερέ | Πώς να την φτιάξετε!

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Η Παραδοσιακή τυρόπιτα του Ρεϊσδερέ της Μικράς Ασίας, που η παρασκευή της διατηρείται απαράλλαχτα μέχρι σήμερα στο χωριό Άγ. Δημήτριος της Λήμνου, όπου ζουν απόγονοι των προσφύγων του μικρασιατικού χωριού, είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με το γλύκισμα Κατιμέρια.

Είναι μια τηγανιτή λεπτή πίτα που πάνω ξύνουν λευκό τυρί μόλις βγούν απ' το τηγάνι και είναι καυτές. Η κυρά Βάσω Ελιά φτιάχνει τις τυρόπιτες στην κουζίνα της στο χωριό και η κόρη της, Διαμάντω Κωνσταντιλάκη, συγγραφέας, μας δίνει παρακάτω τη συνταγή και τα υλικά για την παρασκευή τους.

Υλικά: 600 γρ, αλεύρι, 3 αυγά, 1/2 ποτήρι του νερού γάλα, 1 πρέζα αλάτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα αυγά και το γάλα με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι, το οποίο θα πρέπει να είναι από σκληρό σιτάρι. Ζυμώνουμε καλά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα. Χωρίζουμε σε 18 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη.Το μέγεθός τους θα είναι όσο είναι το τηγάνι μας. Τηγανίζουμε σε καυτό σπορελαιο, ρίχνουμε τυρί τριμμένο, κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου ή σκληρή φέτα. Τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Ρίχνουμε πάνω ένα τραπεζομάντηλο και μια κουβέρτα, και τις αφήνουμε καμμιά ώρα. Αυτο το κάνουμε για να νοτίσουν και να μαλακώσουν.

Καλή όρεξη!

 

Πηγή: ribandsea.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel