Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>8η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

banner roots

8η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής  Αναιμίας
08.05.2023 | 13:01

8η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα
Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε αυτή την ημέρα για να στηρίξει την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων τα οποία νοσούν από μεσογειακή αναιμία -Θαλασσαιμία   

Η επιστημονική κοινότητα θέλει να θυμίζει κάθε χρόνο στη κοινωνία μας ότι το ιατρό κοινωνικό αυτό πρόβλημα χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό μοναδικό  μέσο της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης των νέων και η οποία περιλαμβάνει τον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο, την ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία καθώς επίσης την συμπαράσταση και βοήθεια όλων των συνειδητοποιημένων πολιτών για εθελοντική προσφορά αίματος.

Πρέπει όλοι εμείς από το εθελοντικό κίνημα και μέσα κυρίως από την εθελοντική αιμοδοσία να είμαστε κοντά σε όλα τα νεαρά πλάσματα τα οποία χωρίς τη δική τους θέληση ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης ο. οποίος είναι ένας συνεχής αγώνας με πολλά προβλήματα υγείας, συνεχείς εξετάσεις, θεραπείες και μεταγγίσεις αίματος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η ζωή τους εξαρτάται από την δική μας προσφορά η οποία είναι μόνο η προσφορά αίματος. Ενισχύοντας την εθελοντική αιμοδοσία δίνουμε ζωή από την δική μας ζωή σε  όλους αυτούς για τους οποίους το αίμα είναι ζωή τους, γιατί χωρίς να το θέλουν γεννήθηκαν με τη νόσο αυτή.

Έτσι η πρόληψη στον τομέα αυτό είναι καθοριστική και παρέχει προστασία στα ζευγάρια ορισμένων περιοχών όπως στο δικό νησί μας όπου υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία είναι φορείς, ώστε με γνώση και πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα και να μη γεννηθούν άτομα με νόσο. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι από τότε που στο νησί εφαρμόστηκε προγεννητικός έλεγχος καθώς επίσης και η ομαδική εξέταση σε μαθητές του Γυμνασίου, έχει περιοριστεί η γέννηση ατόμων με νόσο. Επομένως άτομα τα οποία είναι φορείς, μπορεί να τεκνοποιήσουν μετά από ιατρικές οδηγίες. Πιστεύουμε ότι ο προγεννητικός έλεγχος, η εκλαϊκευμένη ενημέρωση για την Μεσογειακή αναιμία, η σωστή στρατηγική από τις υπηρεσίες Δημόσιας υγείας,  η ιατρική φροντίδα και έρευνα καθώς και η εθελοντική προσφορά αίματος έχουν δώσει δύναμη και έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την επιβίωση των πασχόντων.

Η 8 Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που έχουν χαθεί αλλά παράλληλα είναι μήνυμα ελπίδας αγάπης για τη ζωή για αυτή την συμπαθή τάξη των θαλασσαιμικών οι οποίοι δίνουν και σήμερα (λιγότερο)λόγω της πρόληψης καρτερικά το δικό τους αγώνα επιβίωση και είναι καταξιωμένοι στη κοινωνία μας με ξεχωριστές ικανότητες στη ζωή.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel