Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή με την σωστή διατροφή

the roots web banners 06

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή με την σωστή διατροφή
03.07.2023 | 13:51

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή με την σωστή διατροφή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Σύμφωνα με αρκετούς δερματολόγους, η ολιστική προσέγγιση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της ακμής. 

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι η ακμή δεν είναι απλώς μια επιφανειακή πάθηση του δέρματος αλλά και μια φλεγμονώδης διαταραχή, με διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Η ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία της ακμής συχνά περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της υγείας του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, της ορμονικής κατάστασης και της υγείας του μικροβιώματος του δέρματός του. Η κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης ενός ασθενούς που έχει να κάνει με την ακμή https://dermedica.gr/klinikh-dermatologia-pathhseis-dermatos/akmh/ είναι σημαντική, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της ακμής και την ανταπόκριση του οργανισμού στην θεραπεία. Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα ο πλεονάζον αριθμός ανδρογόνων, μπορούν να συμβάλουν στην έξαρση της ακμής αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος και ενισχύοντας παράλληλα το σχηματισμό κωμωδών.

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της ολιστικής προσέγγισης είναι η αντιμετώπιση του μικροβιώματος, του οικοσυστήματος δηλαδή των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα. Ορισμένα βακτήρια, ιδιαίτερα το Propionibacterium acnes (P. acnes), είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη της ακμής. Κάθε δερματολόγος https://dermedica.gr/ εφαρμόζει διαφορετικές θεραπείες που στοχεύουν στην καταπολέμηση αυτών των μικροοργανισμών, όπως είναι τα στοματικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαχείριση της ακμής.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη τάση πάνω στην σωστή υγεία του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία της ακμής. Η ιδέα είναι ότι το υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του δέρματος. Τα προβιοτικά, είτε λαμβάνονται από το στόμα είτε εφαρμόζονται τοπικά, μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Όσον αφορά στη διατροφή του ατόμου που έχει ακμή, οι έρευνες των δερματολόγων δείχνουν ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό της ακμής. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα κατά της ακμής, ορισμένες γενικές οδηγίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας.

Μια σύσταση είναι ότι η διατροφή του ατόμου που υποφέρει από την ακμή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς αυτές οι τροφές είναι αντιφλεγμονώδεις και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να επιδεινώσει την ακμή.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την σύνδεση των βιομηχανικά επεξεργασμένων γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα του αποβουτυρωμένου γάλακτος με την έξαρση της ακμής. Κάποιοι δερματολόγοι αναφέρουν ότι οι ορμόνες και οι αυξητικοί παράγοντες στο γάλα μπορεί να ευθύνονται για την παρουσία της ακμής. Αυτό σημαίνει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει θετικά στην απουσία της ακμής.

Η δίαιτα που εμπεριέχει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, γνωστή ως δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ακμή. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος και φλεγμονών. Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ακμής. Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, τα καρύδια και τους λιναρόσπορους έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά στην θεραπεία της ακμής.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel