Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Famagusta: Η σειρά στέλνει το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» για την τραγωδία της Κύπρου

the roots web banners 06

Famagusta: Η σειρά στέλνει το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» για την τραγωδία της Κύπρου
22.01.2024 | 05:46

Famagusta: Η σειρά στέλνει το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» για την τραγωδία της Κύπρου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Η νέα μεγάλη παραγωγή «Famagusta», κάνει πρεμιέρα απόψε το βράδυ και αφουγκράζεται τον πόνο και τις ανθρώπινες ιστορίες των Κυπρίων μετά την τουρκική εισβολή του ’74.

Αυτή την Κυριακή στις 21:00 το MEGA φέρνει στη μικρή οθόνη μια ιστορία αποχωρισμού και ελπίδας που ακουμπά στη πιο πρόσφατη τραγωδία του ελληνισμού, εκείνη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η σειρά «Famagusta» εξιστορεί το δράμα μιας μάνας που χάνει μέσα στη δίνη του πολέμου τον γιο της, την ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του ’74.

IMG 4871

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, το τρίδυμο των επιτυχιών Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου φέρνει στην οθόνη του MEGA μία σειρά 24 επεισοδίων, το «FAMAGUSTA», εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα με επίκεντρο μία ιστορία αγάπης, που θα μας συγκινήσει.

Πλαισιωμένη από ένα λαμπερό καστ καταξιωμένων, αλλά και νεότερων ηθοποιών, η δραματική σειρά του MEGA, έρχεται να φωτίσει τον πόνο χιλιάδων Κυπρίων που έχασαν τη γη τους, τα σπίτια τους και κυρίως τους δικούς τους ανθρώπους. Σε μια αριστοτεχνική αλληγορία, ο πυρήνας της σειράς Famagusta, συνοψίζεται στην εξής φράση: Μία πατρίδα κομμένη στα δύο, σαν μάνα που το παιδί της αγνοείται στον πόλεμο, στοιχειωμένη από το πένθος και την ακατάσχετη νοσταλγία, αναζητά την επανένωση με το άλλο της μισό.

Ένα νεαρό ζευγάρι χωρίζεται από τις σειρήνες του πολέμου. Μια νεαρή μάνα, χάνει μέσα από τα χέρια της τον τριών μηνών γιο της. Τι κι αν έχουν περάσει 50 χρόνια, εκείνη δεν έχει πάψει ποτέ να ελπίζει πως θα τον βρει ζωντανό. Ένας πενηντάχρονος άνδρας, μεγαλωμένος στο Λονδίνο, επιστρέφει στην Κύπρο, στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ για την κυπριακή τραγωδία. Οι ζωές των ηρώων θα διασταυρωθούν και πάλι και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μέσα από 24 συγκλονιστικά επεισόδια.

IMG 4872

Η μεγάλη παραγωγή Famagusta ξεκινά

Η μεγάλη παραγωγή «Famagusta» είναι η πρώτη τέτοιου βεληνεκούς που καταπιάνεται με την Κύπρο και την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974. Παρότι ο σκοπός των δημιουργών δεν είναι να αγγίξουν την πολιτική διάσταση του ζητήματος, ιστορικές φιγούρες που συνδέθηκαν άρρηκτα με το νησί θα περάσουν από τη μικρή οθόνη.

Όσο ξεδιπλώνεται η ιστορία της οικογένειας στο σήμερα, η Famagusta θα επιστρέφει στο σημείο μηδέν, τα γεγονότα που οδήγησαν στη διχοτόμηση της Κύπρου πριν από 50 χρόνια. Πέραν των flashback με τις ζωές των ηρώων, το καλοκαίρι του ‘74, οι δημιουργοί έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον τηλεθεατή εικόνες και συναισθήματα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνης της ταραγμένης εποχής.

Η μεταμόρφωση του Γρηγόρη Βαλτινού σε Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Στη μικρή οθόνη θα δούμε με αυτό τον τρόπο να ξετυλίγονται ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί, αναφορικά με τον Εθνάρχη της Κύπρου. Προ ημερών, οι συντελεστές της σειράς έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες του Γρηγόρη Βαλτινού, στο ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης ιδιαίτερα απαιτητική, αφού χρειάστηκαν τέσσερις ώρες κάθε φορά, προκειμένου να μπορεί να ξεκινήσει το γύρισμα.

IMG 4873

Παράλληλα, το σεναριακό εύρημα του ντοκιμαντέρ για το κυπριακό ζήτημα, δίνει στη σειρά μια πολύτιμη ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ή που τους αναζητούν ακόμη, μισό αιώνα μετά, στη λίστα των αγνοουμένων. Ο Μάικλ (Χρήστος Λούλης) καταγράφει για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ διεθνούς πλατφόρμας τις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την τραγωδία του πολέμου, μαρτυρίες που ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη.

Η σπαρακτική ιστορία της Χαρίτας Μάντολες

Η πρώτη μαρτυρία γίνεται από μια γυναίκα που το όνομά της συνδέθηκε όσο καμιάς άλλης με τις θηριωδίες του «Αττίλα ΙΙ». Η Χαρίτα Μάντολες έγινε μάρτυρας της δολοφονίας έξι μελών της οικογένειάς της, κατά την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή της Αμμοχώστου.

IMG 4874
Χρειάστηκαν, όμως, δεκαετίες προκειμένου εκείνη και η οικογένειά της να μάθει την αλήθεια για τους νεκρούς της. Ήταν το 2004, όταν η Χαρίτα Μάντολες, αφού άνοιξαν τα οδοφράγματα, πήγε στο σημείο όπου τους σκότωσαν και άρχισαν να γίνονται έρευνες. Τότε, εντόπισαν τα οστά του συζύγου της και ακόμη 11 ανδρών.

Στο ρόλο της Κυπρίας που πάλεψε για να βρει και να θάψει όπως πρέπει τους νεκρούς της, θα δούμε την δωρική και ανεπανάληπτη Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Οι συντελεστές του Famagusta επισκέφθηκαν την κυρία Μάντολες και κατέγραψαν την ιστορία της, προκειμένου να την αποτυπώσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια σε ένα από τα επεισόδια της σειράς.

Το ξεχωριστό τραγούδι τίτλων της σειράς Famagusta
Το σενάριο υπογράφει η Βάνα Δημητρίου με τη συμβολή του Δημήτρη Τοκαρή στην έρευνα, ενώ σύμβουλος δραματουργικής εξέλιξης είναι ο Κώστας Καπώνης. Από το πρώτο λεπτό, ο τηλεθεατής αναμένεται να βουτήξει στο συναίσθημα και τη νοσταλγία, μέσα φόντο το πρωτότυπο τραγούδι των τίτλων της σειράς. Με τίτλο έμπνευση από το σύνθημα του συγγραφέα Νίκου Δήμου, το «Δεν ξεχνώ», σε μουσική του Χρήστου Στυλιανού και στίχους της Ελένης Ζιώγα, ντύθηκε με την εμβληματική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.

Πρόκειται για ένα κομμάτι που ακολουθεί τη φόρμα δημοτικού τραγουδιού και χτίζει δωρικά το ψηφιδωτό της ιστορίας: Μία πατρίδα κομμένη στα δύο, σαν μάνα που το παιδί της αγνοείται στον πόλεμο, στοιχειωμένη από το πένθος και την ακατάσχετη νοσταλγία, αναζητά την επανένωση με το άλλο της μισό.

Η σειρά «Famagusta» που συνεχίζει τα γυρίσματα σε Κύπρο, Αθήνα και Λονδίνο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

 

 

 

Πηγή: Protothema.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το