Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στη Λήμνο ο Ν.Δένδιας για τους εορτασμούς Τιμής και Μνήμης της Μάχης της Καλλίπολης | Στις 26/4 οι εκδηλώσεις

the roots web banners 06

Στη Λήμνο ο Ν.Δένδιας για τους εορτασμούς Τιμής και Μνήμης της Μάχης της Καλλίπολης | Στις 26/4 οι εκδηλώσεις
10.04.2024 | 14:17

Στη Λήμνο ο Ν.Δένδιας για τους εορτασμούς Τιμής και Μνήμης της Μάχης της Καλλίπολης | Στις 26/4 οι εκδηλώσεις

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Οι εορτασμοί μνήμης για τη συμπλήρωση των 107 χρόνων από την Απόβαση στην Καλλίπολη, θα τελεστούν φέτος, στις 26 Απριλίου, σε μια διοργάνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με τον Δήμο Λήμνου.

Στην Λήμνο γι αυτό το σκοπό θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες από την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Ινδία πιθανόν και από τη Μ. Βρετανία, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. 

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Μούδρου, στον Λιμένα Μούδρου και στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Πορτιανού με έναρξη στις 10:00 και πέρας στις 15:00. Το ακριβές πρόγραμμα των εκδηλώσεων όπως πληροφορηθήκαμε θα ανακοινωθεί μέσα στην άλλη εβδομάδα. 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Το 1915, η Λήμνος χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση από τις συμμαχικές δυνάμεις για την εκστρατεία της κατάληψης των Στενών των Δαρδανελίων κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση και καταφύγιο για πολλούς Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες από το ANZAC (AustralianandZealandArmyCorps) μετά την αποτυχία της εκστρατείας. 

Στη Λήμνο υπάρχουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και μνημεία για να θυμίζουν τις τρομερές απώλειες και το πέρασμα των Αυστραλοζηλανδών από την ελληνική γη. Αυτό του Μούδρου και του πορτιανού. 

Από το 1999 διοργανώνονται, με απόφαση του τότε Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου με έπαρχο τον Θεόδωρο Μπαβέα, κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τους Πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι σημαντικές , όχι μόνο για την ιστορική ανάδειξη της Λήμνου, για εθνικούς λόγους ή για να συνεισφέρουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του νησιού, αλλά και για την προώθηση του ελληνικού στοιχείου, της ελληνικής φιλοξενίας και γενικά της δύναμης του έθνους μας, τα οποία διακρίνονται εύκολα κυρίως από τον τρόπο που οι κάτοικοι της Λήμνου συμπεριφέρθηκαν στους Anza, πράγμα το οποίο επιθυμεί να προβάλλει και η φετινή διοργάνωση.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το