Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Το κόκκινο κρητικό κρασί το δεύτερο καλύτερο του κόσμου

banner roots

Το κόκκινο κρητικό κρασί το δεύτερο καλύτερο του κόσμου
10.12.2012 | 13:46

Το κόκκινο κρητικό κρασί το δεύτερο καλύτερο του κόσμου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Το πάντρεμα των ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά που ευδοκιμούν στην ευλογημένη γη της Κρήτης δίνουν ένα σπουδαίο κρασί που συναρπάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η σημαντική διάκριση για το κόκκινο κρητικό κρασί το οποίο αναδείχτηκε το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο ήρθε από την κορυφαία κριτικό οίνου στον κόσμο, Jancis Robinson η οποία παρουσίασε στους Financial Times τη λίστα με τα 100 καλύτερα κόκκινα κρασιά της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κριτικός οίνου δοκίμασε περισσότερα από 10.00 κόκκινα κρασιά και ξεχώρισε το Μιράμπελο 2010 από τα Πεζά της Κρήτης λόγω των ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά.
Οπως χαρακτηριστικά έγραψε η Robinson "oι ποικιλίες αυτές της Κρήτης, δίνουν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό κρασί, με αρώματα δάφνης χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό. Όχι ιδιαίτερα έντονο, αλλά σύνθετο, ξεχωριστό και ενδιαφέρον.

Οπως δήλωσε η χημικός - οινολόγος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμός Πεζών Κρήτης, Κλειώ Γαρυφαλλάκη "η διάκριση των γηγενών ποικιλιών του κρητικου αμπελώνα είναι πολύ σημαντική και χαροποιεί όλους τους αμπελουργούς γιατί οι κόποι και ο αγώνας τόσων χρόνων κερδίζει έδαφος και και το κρητικό κρασί καταξιώνεται. Ειναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί οτι οι γηγενείς ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μαντηνάρι πρέπει να τονιστούν περισσότερο καθώς είναι μοναδικές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αποκτούν επειδή ευδοκιμούν στο ιδιαίτερο κλίμα της Κρήτης.

Αυτές οι δύο ποικιλίες συνεργάζονται πάρα πολύ καλά, δηλαδή δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μια αναλογία 80% Κοτσιφάλι και 20% Μαντηνάρι. Από τη Μανδηλαριά παίρνουμε κυρίως τον τανικό πλούτο και το χρώμα και το Κοτσιφάλι έρχεται να δώσει χαρακτήρα πιο ισορροπημένο όσον αφορά την οξύτητα και επιπλέον να δώσει και περισσότερο οινόπνευμα. Η συμπραξη αυτών των δύο ποικιλιών είναι ο ιδανικός συνδυασμός".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το