Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Βιοκαύσιμα από τηγανόλαδο παράγει το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης
afoi poriazi
Βιοκαύσιμα από τηγανόλαδο παράγει το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης
28.03.2013 | 12:26

Βιοκαύσιμα από τηγανόλαδο παράγει το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14χρόνια. Παράλληλα η ανάγκη για οικονομικά καύσιμα γίνεται όλο και πιο επιτακτική εν μέσω κρίσης. Τη λύση και στα δύο θέματα δίνει το ΤΕΙ Κοζάνης.

Σήμερα Πέμπτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πραγματοποιεί την τρίτη του αποστολή στα ειδικά εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στέλνοντας περίπου 1.600 λίτρα τηγανόλαδων, που έχουν συλλεχθεί από τα νοικοκυριά της περιοχής και θα παραλάβουν περίπου 350 λίτρα βιοντίζελ, τα οποία παράχθηκαν από τα εργαστήρια του ΤΕΙ αξιοποιώντας την προηγούμενη ποσότητα τηγανόλαδου που είχαν παραλάβει.

Το πρωτοποριακό αυτό βιοκαύσιμο, κατασκευάζεται από χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο και είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον εξαιτίας των πολύ χαμηλών ρύπων που παράγονται κατά την καύση του σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο, ενώ ήδη το 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου, στο οποίο φιλοξενούνται 60 παιδιά.

Εντυπωσιακή είναι επίσης και η θεαματική συμμετοχή που δείχνουν στην ανακύκλωση τηγανόλαδου τα νοικοκυριά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς καθημερινά εντάσσονται στο κίνημα της ανακύκλωσης όλο και περισσότερες οικογένειες

Από τον Αύγουστο του 2010, που ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των τηγανόλαδων στον πρώην δήμο Συκεών, μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2013 έχουν συλλεχθεί 3.460 λίτρα μαγειρικών ελαίων από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά.

Μέχρι σήμερα δεκάδες είναι οι δήμοι και τα σχολεία από όλη τη χώρα που ήρθαν σε επαφή με τα εξειδικευμένα στελέχη του δήμου Συκεών στην προσπάθειά τους να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία δικού τους κινήματος, έχοντας ως οδηγό την τεχνογνωσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018