Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Παγκόσμια Διάκριση για τη Λέσβο: Εντάχθηκε στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

banner roots

Παγκόσμια Διάκριση για τη Λέσβο: Εντάχθηκε στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO
02.04.2013 | 15:10

Παγκόσμια Διάκριση για τη Λέσβο: Εντάχθηκε στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Για την ένταξης της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μπορεί να καμαρώνει ένα από τα στολίδια του Αιγαίου, η Λέσβος που φιλοδοξεί μέσα από αυτή τη διάκριση να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη.

Tην Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήνας, - Αμφιθέατρο «Τρίτση» η «Λεσβιακή Παροικία» οργάνωσε την εκδήλωση « Η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO » με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο.

 

Η παρουσίαση αυτή έγινε μπροστά σε πλήθος Λέσβιων στην κατάμεστη αίθουσα και παρουσία του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη  Βουνάτσο ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της εντάξεως του νησιού στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Ο  Δήμαρχος δήλωσε: "Είναι  σημαντικό το γεγονός καθώς  πλέον των άλλων ωφελημάτων μπορούν να έχουμε  και σοβαρά οικονομικά οφέλη εάν δράσουμε όλη η Λεσβιακή Κοινότητα συντεταγμένα και σύμφωνα προς τις σχετικές προδιαγραφές της UNESCO, τόνισε ότι αυτό το βραβείο - πιστοποιητικό της εντάξεως μας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, έχει ισχύ τεσσάρων χρόνων και μετά από αυτά θα επαναξιολογηθούμε και θα κριθεί το εάν θα κρατήσουμε αυτό το βραβείο – πιστοποιητικό ή θα μας το αφαιρέσουν".

Κάλεσε δε όλους τους Λέσβιους να υπάρξει ο καθένας στο τομέα του υποστηρικτής της όλης προσπάθειας προς αυτό.

Από την πλευρά του  Αναπληρωτής καθηγητής  κ. Ζούρος, αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των στοιχείων του «οικοσυστήματος» Λέσβος από την «Προϊστορία» της Γεωλογίας ως την πρόσφατη γεωλογική Ιστορία την προ 20 εκατ. έτη που δημιουργήθηκαν τα Απολιθωμένα και ανέλυσε τις συνθήκες δημιουργίας αυτών εκ της δράσεως των ηφαιστείων, αναφέρθηκε σ’ αυτά, αναφέρθηκε περαιτέρω στα κάθε λογής άλλα δημιουργήματά των ηφαιστείων (πετρώματα, εμφανίσεις γεωλογικές, κλπ.) στο νησί,  μετά προχώρησε στο συσχετισμό αυτών όλων με τον έμβιο κόσμο του νησιού(πανίδα, χλωρίδα) και κατέληξε στην ανθρώπινη δραστηριότητα των κατοίκων του  ( κεραμική ιδίας μορφής ιδίας τεχνοτροπίας εδώ και 5.500 χρόνια) κ.λπ. στην Μυθολογία, και την Ιστορία  του τόπου. Τόνισε δε ότι όλα αυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν παραμέτρους οι οποίες αξιολογήθηκαν από την επιτροπή της UNESCO για να προχωρήσει αυτή στην απόδοση του βραβείου.

 

Πηγή: news247.gr / Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel