Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων σχεδιάζουν το ΧΑ και το ΕΒΕΠ
afoi poriazi
Δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων σχεδιάζουν το ΧΑ και το ΕΒΕΠ
08.05.2013 | 09:57

Δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων σχεδιάζουν το ΧΑ και το ΕΒΕΠ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Στη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στον Πειραιά προσανατολίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί θέτει το ελαιόλαδο ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα υπογράφονται συμβάσεις, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση το κρασί, το μέλι, γαλακτοκομικά είδη, το ρύζι, σπόρια, φρούτα, και διάφοροι χυμοί φρούτων.

Σε πιο εξειδικευμένους κωδικούς θα μπουν το αυγοτάραχο, το σουσάμι, η μαστίχα, η τρούφα, και τα σαλιγκάρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη, η ίδρυση μίας οργανωμένης αγοράς για τη διαπραγμάτευση αγροτικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσει μία τεράστια πηγή πλούτου.

«Η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ, ενώ με 1 δισ. ευρώ τζίρο μπορεί να επιτύχει κέρδη τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζει το ΕΒΕΠ.

Παράλληλα, το επιμελητήριο υπενθυμίζει ότι τόσο οι γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αλλά και ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων με δύο επίπεδα αγορών, όπως cash market και παραγωγών auction market, από όπου και μπορεί να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για την Ελλάδα.


Πηγή: skai.gr
 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018