Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Μια υπέροχη πνευματική βραδιά στην παρουσίαση του βιβλίου για την Ίμβρο και την Τένεδο

the roots web banners 06

Μια υπέροχη πνευματική βραδιά στην παρουσίαση του βιβλίου για την Ίμβρο και την Τένεδο
28.11.2021 | 11:38

Μια υπέροχη πνευματική βραδιά στην παρουσίαση του βιβλίου για την Ίμβρο και την Τένεδο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Καλά Νέα

Με άψογη οργάνωση και σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης παρουσιάστηκε το βιβλίο για την Ίμβρο και Τένεδο που συνέγραψε ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης για λογαριασμό του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (ΑΙΜΣ), τιμώντας τον Ίμβριο ιστοριοδίφη και μελετητή αρχείων κ. Παναγιώτη Καλαϊτζή

Ήταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του Ελληνισμού στη διάρκεια της πανδημίας, και εξελίχθηκε με τρόπο επαγγελματικό και επιτηδευμένο.  Ένα ακροατήριο, που παρά τους υφιστάμενους περιορισμούς, πλησίαζε τους 300 συμπαροίκους, είχε την ευκαιρία να ζήσει μια υπέροχη πνευματική βραδιά, η οποία ανέδειξε το διαφυλετικό δράμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από τις ομιλίες, τους χαιρετισμούς και την παρουσίαση του βιβλίου, που έκανε ο εκπαιδευτικός και Γραμματέας του ΑΙΜΣ, κ. Παναγιώτης Γκογκίδης. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν και το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που αναφέρθηκε στη δράση και προσφορά των προσφάτως αποθανόντων συνεργατών του ΑΙΜΣ, Δημήτρη Κοντολέοντα και Παναγιώτη Λιβεριάδη. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στους αείμνηστους συνεργάτες του ΑΙΜΣ,  Χάρη και Βίκη Γιαννουλοπούλου, Γιάννη Νίνη, Αθανάσιο Καραμπάτσα, Μάκη Κασαπίδη, Κώστα Χατζησταύρου, Πλούταρχο, Δεληγιάννη και Νίκο Κεφαλίδη.

Δυναμική υπήρξε η παρουσία του οργανωμένου Ελληνισμού της Μελβούρνης, αντιπρόσωποι του οποίου έδωσαν το παρών, με επαινετικά σχόλια για την άψογη οργάνωση και την υψηλή ποιότητα της παρουσίασης της τελετής. Τους καλεσμένους καλωσόρισε η διευθύντρια του Σχολείου, Δρ. Βίβιαν Νίκου και στη συνέχεια προβλήθηκε  σύντομη ταινία πανηγυρικού χαρακτήρα για τα 200χρονα από την Ελληνική Επανάσταση. Εντυπωσιακή ήταν η εκτέλεση των Εθνικών Ύμνων από τη μαθήτρια του  Alphington Grammar, Στεφανία Φιλιπποπούλου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής του Σχολείου, ενώ όρθιοι όλοι μαζί έψαλαν τους Ύμνους της Αυστραλίας και της Ελλάδας.  Στη συνέχεια χαιρέτισαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, ΟΑΜ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής της Κοινότητας, πρώην Υπουργός, κ. Θ. Θεοφάνους, ο προεδρεύων της Επιτροπής των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, κ. Α. Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, κ. Δ. Αλεξόπουλος, ΟΑΜ, ο εκπρόσωπος των Ιμβρίων κ. Γ. Ξυνός, ο  Αντιπρόεδρος των Λημνίων, κ. Con Hagi. Oι ομιλητές αναφέρθηκαν στο δράμα των νησιωτών αυτών Ελλήνων, επαίνεσαν το έργο του ΑΙΜΣ και του συγγραφέα, αναφέρθηκαν στον Παναγιώτη Καλαϊτζή και το έργο του, και συγκινημένοι τόνισαν ότι εάν ζούσε ο Κολοκοτρώνης δεν θα ανεχόταν να παραμένουν στην σκλαβιά 100 χρόνια τώρα οι Ίμβριοι και Τενέδιοι. «Μέσα σε αυτήν την αίθουσα, όλοι εμείς οι συνέλληνες, σήμερα είμαστε Ίμβριοι και Τενέδιοι», αναφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ελλήνων, Β. Παπαστεργιάδης. «Εμάς τους Κυπρίους, μάς ενώνει ο ίδιος πόνος και η κοινή μοίρα με τους Ιμβρίους και Τενεδίους, να κακοπάθουμε από την τουρκική αδιαλλαξία» δήλωσε ο Πρόεδρος των Κυπρίων, κ. Θεοφάνους.

Τη Βικτωριανή Κυβέρνηση αντιπροσώπευσε ο Βουλευτής Lee Tarlamis, ενώ παρών ήταν και ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Περάν, αιδ. πατήρ Διαμαντής με την Πρεσβυτέρα του. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρόεδροι και ηγέτες τους Ελληνισμού, συμπεριλαμβανομένων του π. Υπουργού κ. Θ. Θεοφάνους με τη σύζυγό του, Ρίτα,  του π. Υπουργού κ. Ιωάννη Πανταζόπουλου με τη σύζυγό του Βικτώρια, καθώς επίσης οι πρώην Δήμαρχοι Σ. Ζαφειρόπουλος και Γεωργία Παπαφωτίου, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων «Ο Κολοκοτρώνης», Ι. Δημητρόπουλος και Ειρήνη Γιαβάσογλου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Σιμέλα Σταματοπούλου, εκπρόσωποι της ΣΕΚΑ, Χρήστος Βιολάρης και Καίτη Γεωργίου, πανεπιστημιακοί όπως η κ. Άννα Χατζηνικολάου, και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ, κκ. Π. Πατιστέας και Ηλίας Δούφας, οι οικογένειες Κοντολέοντα και Λιβεριάδη, επιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων. Συγκίνησε ιδιαίτερα με την παρουσία της η δημοφιλής ντίβα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, Ρένα Φραγκιουδάκη, η οποία, χρόνια τώρα, δίνει έναν αγώνα για την προβολή και τη διάδοση ό,τι πολιτιστικού σχετίζεται με την Ελλάδα.

Το βιβλίο γράφηκε από τον Καθηγητή Αναστάσιο Μ. Τάμη κι εκδόθηκε έχοντας ως βάση του τα αρχεία που συνέλεξε ο Παναγιώτης Καλαϊτζής και αναφέρεται στη περίοδο της απελευθέρωσης των νησιών (1912-1923), στα χρόνια που ακολούθησαν, στις δύσκολες διαφυλετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στα δύσκολα χρόνια της συστηματικής εθνικιστικής εκστρατείας των τουρκικών αρχών να εκτουρκίσουν τα νησιά, στις προσπάθειες των Ρωμιών να διατηρήσουν την εθνογλωσσική τους πολιτιστική ταυτότητα, τους αγώνες των εκπατρισμένων Ιμβρίων και Τενεδίων να ενισχύσουν και να στηρίξουν την δημογεροντία να διατηρήσει την ελληνόγλωσση παιδεία και να κρατηθεί κοινωνικά και οικονομικά όρθια, τις σχέσεις τους με τις τουρκικές αρχές, τα καλά χρόνια με την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος και του ανθρωπιστή Τζελάλ Μπαγιάρ στην εξουσία (1946-1960), και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν με έμφαση πάντα τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και την πορεία του Κυπριακού θέματος.

Μετά την επισταμένη και υπέροχη παρουσίαση του βιβλίου που έκανε ο εκπαιδευτικός κ. Πάνος Γκογκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε χωρία που αναδεικνύουν το πάθος, την ένταση και την αλαζονεία στις διακρατικές διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εστίασε ην προσοχή του σε χωρία όπου εκδηλώνεται άλλοτε το πάθος και ο απάνθρωπος εθνικισμός των Τούρκων, κι άλλοτε η λατρεία πνευματικών και πολιτικών Τούρκων στον Ελληνικό πολιτισμό, η Ακαδημία Χορού Πήγασος του Σωτήρη Σωτηρίου εκτέλεσε τρεις τοπικούς χορούς. Στην ομιλία του ο συγγραφέας κ. Τάμης τόνισε ότι οι Ίμβριοι και Τενέδιοι «είναι οι μόνοι νησιώτες του Αρχιπελάγους που στερούντα πατρίδας, είναι οι Έλληνες που στερήθηκαν το δικαίωμα της ισοπολιτείας με τους υπόλοιπος αδελφούς τους συνέλληνες, οι μόνοι που συνεχίζουν εξορισμένοι και ανέστιοι να περιφέρονται στις γειτονιές του κόσμους και να θυμίσουν το διαφυλετικό δράμα». Aακολούθησε φιλολογικό μνημόσυνο για τους εκλιπόντες, βασικά στελέχη του ΑΙΜΣ, Δημήτρη Κοντολέοντα και Παναγιώτη Λιβεριάδη και δεξίωση με ελαφρύ γεύμα, την οποία προσφέρει το ΑΙΜΣ και το Alphington Grammar.  Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά  του Δ. Κοντολέοντα και Π. Λιβεριάδη στο χώρο της ελληνόγλωσσης παιδείας, της ελληνομάθειας, τη συμβολή τους στους εθνικούς και πνευματικούς αγώνες της ομογένειας, στην δράση τους ως Φίλοι του ΕΚΕΜΕ κα τον αγώνα και την αγωνία τους να στηρίξουν τον ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία.

Στην άψογη οργάνωση συνέβαλαν ενεργά η Διευθύντρια του Σχολείου, Δρ. Βίβιαν Νίκου, ο Καθηγητής Μουσικής και τεχνικός του Σχολείου, οι παρουσιάστριες της εκδήλωσης Δρ. Ελένη Καλαμπούκα και Χριστίνα Δεσποτέρη, ο αεικίνητος και τα πάντα πληρών βυζαντινολόγος και στέλεχος του ΑΙΜΣ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο Τ. Σταυρίδης , Χρήστος Μάντζιος, Θεοφανή Καραμπάτσα και συνεπής και συνετός πάντα, Γραμματέας του ΑΙΜΣ, Παναγιώτης Γκογκίδης. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Μουσείο χορήγησε τις εντυπωσιακές τσάντες για τα βιβλία που πωλήθηκαν, ως χορηγία του κ. Χάρη Σταμούλη.

Όσοι από τους Ομογενείς επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο για την Ίμβρο και Τένεδο (στα Ελληνικά) ή τον Τρίτο Τόμο της Ιστορίας του Ελληνισμού της Αυστραλίας (1974-2016) (στα Αγγλικά), μπορούν να τηλεφωνήσουν στους αριθμούς 0416 252722, 0436415999  ή να γράψουν στις διευθύνσεις  Panos G <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.;; Steve Petrou <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το