Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Δύο ελληνικοί χοροί του Δεκαπενταύγουστου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

banner roots

Δύο ελληνικοί χοροί του Δεκαπενταύγουστου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
03.12.2022 | 20:00

Δύο ελληνικοί χοροί του Δεκαπενταύγουστου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Δύο ιστορικοί παραδοσιακοί ελληνικό χοροί του Δεκαπενταύγουστου εντάχθηκαν στην Άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Πρόκειται για τον Τρανό Χορό της Βλάστης Κοζάνης και το φεστιβάλ Συρράκου στα Ιωάννινα.  

Ο Τρανός Χορός και το φεστιβάλ Συρράκου γιορτάζονται πανελλαδικά στην Ελλάδα για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ιστορικά, αυτές οι Ορθόδοξες γιορτές με καταγωγή από τη Βλάστη και το Συρράκο σηματοδοτούσαν την ετήσια επανένωση των ποιμενικών κοινοτήτων πριν οι κτηνοτρόφοι προβάτων ή βοοειδών μετακομίσουν στα χειμερινά τους βοσκοτόπια. 

651572CA C5BC 4C17 8FCB 20078FA0A3EA

Αν και ο πληθυσμός των περισσότερων ορεινών κοινοτήτων έχει μειωθεί πολύ, σήμερα τα φεστιβάλ συνδέονται με την επανένωση των κοινοτήτων των οποίων οι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει στις πόλεις. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο γιορτών είναι οι τελετουργικοί χοροί. 

Για τον Τρανό Χορό στη Βλάστη, χορευτές όλων των ηλικιών σχηματίζουν έναν μεγάλο ανοιχτό κύκλο, πιασμένοι χέρι χέρι και χορεύοντας σε αργό και επιβλητικό ρυθμό τραγουδώντας a cappella. Στο Φεστιβάλ Συρράκου, συγκρότημα και τραγουδιστές συνοδεύουν τον χορό. Στις κοινότητες, οι νέοι μαθαίνουν τα έθιμα παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες και τις προετοιμασίες από μικρή ηλικία. Σήμερα, οι πολιτιστικοί οργανισμοί διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στη μετάδοση του χορού και του πολιτιστικού πλαισίου. Οι εορτασμοί θεωρούνται ως εορτασμός της ταυτότητας και των δύο χωριών, παρέχοντας την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να συνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά. 

360CD48A E175 47FC 8B53 7CA9241C9AFE
Στο Συρράκο, το πανηγύρι είναι επίσης μια ευκαιρία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χωρικούς να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα, τη βλάχικη, η οποία βρίσκεται σε σταδιακή παρακμή.


 
Πηγή: euronews.com

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το