Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Γεύση Ελλάδας στην καρδιά της Ολλανδίας

banner roots

Γεύση Ελλάδας στην καρδιά της Ολλανδίας
23.06.2014 | 21:09

Γεύση Ελλάδας στην καρδιά της Ολλανδίας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

 Στην παγωμένη Ολλανδία, λίγο έξω από το Άμστερνταμ, μπορείτε να γευτείτε μοσχάρι με κριθαράκι σε κόκκινο κρασί, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας, κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι Πίνδου με πατάτες, γεμιστές πιπεριές με ρύζι Σερρών και σάλτσα ντομάτας, γίγαντες και άλλες πολλές λαχταριστές ελληνικές συνταγές.

Ποιος τα ετοιμάζει όλα αυτά; Ο Γιώργος Μήτρακας στο ελληνικό του παντοπωλείο. Τον ανακαλύψαμε τυχαία και φυσικά θελήσαμε να μάθουμε τα πάντα για τον Έλληνα που μαθαίνει στους Ολλανδούς τις ελληνικές γεύσεις.
n

n

Μια μέρα μιλούσα στο skype με ένα φίλο που σπουδάζει στο Άμστερνταμ. Όπως μιλούσαμε του ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό και πετάχτηκε πάνω λέγοντας: «Μόλις έβγαλε μουσακά… Φεύγω!». Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να τον κρατήσω λίγο ακόμα στην οθόνη του laptop για να μου εξηγήσει τι εννοούσε μ’ αυτό.

Ο Γιώργος Μήτρακας άνοιξε το παντοπωλείο του «Morning Tales» στην πόλη Βάγχενινγκεν, λίγο έξω από το Άμστερνταμ, εδώ και ενάμιση χρόνο. Πήγε για πρώτη φορά Ολλανδία το 2009, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στην Τεχνολογία Τροφίμων. Και ήδη, από τότε, γεννήθηκε η ιδέα να μείνει μόνιμα εκεί και να δημιουργήσει αυτό το μαγαζί: «Τελικά παρά τις πολύ δύσκολες στιγμές σε προσωπικό επίπεδο έμεινα εδώ, και μέσω των καταστάσεων, αποφάσισα να στραφώ στη δημιουργία αυτού του μαγαζιού. Κάτι που τριγυρνούσε στο μυαλό μου χρόνια, βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες».

n

n

Ο Γιώργος, θα λέγαμε ότι είναι ο ορισμός του food maniac: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο Αριστοτέλειο και στη συνέχεια δούλεψε στο χώρο της εστίασης: «Επιλογή προϊόντων, μαγείρεμα, σερβίρισμα, εξυπηρέτηση... ο ορισμός της εστίασης. Και τέλος... πρακτική σε οινοποιείο. Τρύγος, παραγωγή κρασιού, απόσταξη τσίπουρου. Ασύλληπτη μαγεία!» διηγείται με πολύ μεράκι ο Γιώργος. «Η Ελληνική φύση και γευστική παράδοση έχει πολλά ακόμα να μας πει και το ξέρουμε! Την έχουμε σπουδάσει αφού...».

n

Όπως μου είπε αργότερα ο φίλος μου, οι έλληνες της πόλης κάνουν ουρές για να προλάβουν μία από τις λαχταριστές μερίδες μαμαδίστικου μαγειρευτού φαγητού. Και οι Ολλανδοί όμως ανακαλύπτουν σιγά-σιγά το μαγαζί που αποκτά φανατικό κοινό. «Το σίγουρο είναι πως με την πρώτη επαφή τους κάνει τρομερή εντύπωση και μετά τη δοκιμή των προϊόντων μας αυτό ενισχύεται και δεν τους απογοητεύουμε! Ήδη το δημαρχείο με την αρχή του έτους μας έδωσε βραβείο για τη νέα και πολλά υποσχόμενη επιχείρηση.» μας λέει ο Γιώργος.
n

n

Φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές, παραδοσιακά γιαουρτάκια, κεφίρ, γλυκά του κουταλιού, τυριά, ζυμαρικά, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, μέλι Θάσου, φασόλια Καστοριάς, ρύζι Σερρών και Θεσσαλονίκης, πιπεριές Φλωρίνης, τσάι του βουνού και Κρητικό δίκταμο είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που προσφέρει το κατάστημα, το οποίο ταυτόχρονα έχει και πιο… progressive στοιχεία με γλυκό κουταλιού ελιά, μαρμελάδα ντομάτα, παστουρμά θαλασσινό και βουβαλινά προϊόντα.

n

n

Μέσα στο χώρο του παντοπωλείου υπάρχει και ένας ζεστός και φιλόξενος «καφενές», όπως τον αποκαλεί ο Γιώργος, όπου μπορείς να πλανηθείς στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής γης με μία διαφορετική συνταγή κάθε μέρα, η οποία δημιουργείται από τα καλύτερα υλικά. Άλλωστε, οι σπουδές του Γιώργου τον βοήθησαν, ώστε να επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα, με την καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

n

Όταν τον ρωτήσαμε για την μέχρι τώρα εμπειρία του από τη διαμονή του στην Ολλανδία και την επιχείρησή του μας απάντησε: «Γενικά οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι κάτι που δε θα άλλαζα με τίποτα! Ελπίζω να έχω πολλές ακόμα στο μέλλον!».

n

 

Πηγή: athensvoice.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το