Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οπτικοποίηση σπάνιου ηχητικού υλικού προς τιμήν της πρόσφατης επίσκεψης στο Ρεΐζντερε (video)

banner roots

Οπτικοποίηση σπάνιου ηχητικού υλικού προς τιμήν της πρόσφατης επίσκεψης στο Ρεΐζντερε (video)
17.10.2014 | 10:29

Οπτικοποίηση σπάνιου ηχητικού υλικού προς τιμήν της πρόσφατης επίσκεψης στο Ρεΐζντερε (video)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μοιράστηκε με τον Fm 100 ο Δημήτρης Θωμαδάκης.

Πρόκειται για το τραγούδι  «Πάλιν εβγήκαν στο χορό» σε ρυθμό Συρτού  και μπάλου ρεΐζντεριανός. Ένα παραδοσιακό τραγούδι –παίνεμα από το Ρεΐζντερε (Reisdere) της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία.

Το τραγούδι οπτικοποιήθηκε και ανέβηκε στην πλατφόρμα του YouTubeαπό τον κ. Θωμαδάκη και αφιερώνεται στην ιστορική επίσκεψη Μνήμης και απόδοσης Τιμής Ρεϊζντεριανών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου, την Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στον τόπο που γεννήθηκαν, έζησαν, πρόκοψαν, μεγαλούργησαν αλλά και μαρτύρησαν οι πρόγονοι τους.

Η ηχογράφηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τον αείμνηστο δάσκαλο της Εθνικής μας Μουσικής, τον Σίμωνα Καρά, στον Άγιο Δημήτριο της Λήμνου το έτος 1973!

Συμμετέχουν, ο Δημήτριος Μαρινάκης με το βιολί του, ο Σωτήρης Μαυράκης με την κιθάρα του και η γιαγιά Μαρία Κουσκούση με το παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ρεϊζντεριανών το ταψί!  Πρώτη φωνή στο τραγούδι η Ελένη η Μαρινάκη και τη συνοδεύει ο Γεώργιος Δημάκης.

Δυο λόγια για το τραγούδι αυτό από τον αείμνηστο δάσκαλο Σίμωνα Καρά:

«Συρτό –μπάλλος ρεϊζντεριανός. Αρχίζει το τραγούδι με παινέματα προς τους χορευτές. Έπειτα, ως το τραγούδι φθάσει εις το –ανοίξτε τα χεράκια σας και το μαντήλι αφήστε-, οι χορευταί χωρίζονται εις ζεύγη και αρχίζει ο μπάλλος. Χαρακτηριστική ιδιοτυπία εδώ είναι το φωνητικό γύρισμα -Τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά, τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά –λαλά-, φωνητική απομίμησις οργανικών κρουμάτων, όπως γίνεται εις την εκκλησιαστική μουσική διά των κρατημάτων (τετερισμών και νενανισμών)».

Φώτο: Δημήτρης Μαυράκης

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το