Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» στην Αστόρια γιόρτασε την απελευθέρωση της Λήμνου

the roots web banners 06

Η Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» στην Αστόρια γιόρτασε την απελευθέρωση της Λήμνου
21.10.2014 | 09:03

Η Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» στην Αστόρια γιόρτασε την απελευθέρωση της Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της Λήμνου από τον τουρκικό ζυγό, στις 8 Οκτωβρίου 1912, γιόρτασαν την προπερασμένη Κυριακή, η Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» και το γυναικείο τμήμα του «Μαρούλα».

Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου, ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και Αρτοκλασία παρουσία πολλών Λημνιών της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση μνήμης στο Λημνιακό Σπίτι, με ομιλητή τον κ. Αργύρη Μακρή, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Λήμνου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Παλλημνιακής Αδελφότητας κ. Δημήτρης Βεκιαρέλης τόνισε τη σημασία της επετείου για το νησί, τους κατοίκους του και τους Λημνιούς της διασποράς, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να έρθουν οι νέοι πιο κοντά στο σύλλογο.

«Ακόμα αντηχούν στ’ αυτιά μας τα λόγια του π. Νεκτάριου πως για να κρατηθούν οι σύλλογοι μας και στο μέλλον πρέπει να έχουμε μέσα καινούργιο αίμα, πρέπει να έχουμε κοντά μας τα παιδιά μας», τόνισε ο κ. Βεκιαρέλης και πρόσθεσε πως «αυτό εξαρτάται από μας.»

«Αν εμείς οι μεγάλοι έχουμε διαφορές μεταξύ μας, οποιεσδήποτε διαφορές, δεν πρέπει να δηλητηριάζουμε τα παιδιά μας μ’ αυτές. Θα πρέπει να τα στέλνουμε στο σύλλογο γιατί έτσι μονάχα θα συνεχίσουν οι σύλλογοί μας να υπάρχουν και στο μέλλον», επισήμανε, λέγοντας πως στη διάρκεια των χρόνων που ο ίδιος ζει στην Αμερική έχει δει και συλλόγους να κλείνουν.

«Θα προσπαθήσουμε με αγάπη και ομόνοια να κρατήσουμε τον σύλλογό μας ζωντανό και να γιορτάσουμε πολλές ακόμα επετείους», κατέληξε ο κ. Βεκιαρέλης.

Στα μηνύματα που εκπέμπει η επέτειος αυτή στάθηκε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του τμήματος «Μαρούλα», κα Αφροδίτη Παπαχατζίδη, τονίζοντας πως: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, να θυμόμαστε τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και, κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να τους μιμούμαστε κιόλας, να τους έχουμε σαν παράδειγμα.»

Ενα σύντομο χρονικό της απελευθέρωσης της Λήμνου από τον ελληνικό στόλο με επικεφαλής τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τρεις μόλις μέρες μετά την κήρυξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Αργύρης Μακρής.

Ο ομιλητής υπογράμμισε την μεγάλη σημασία που είχε η κατάληψη της Λήμνου, η οποία, όπως είπε, εξασφάλισε στον ελληνικό στόλο το λιμάνι του Μούδρου, που χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο καθόλη τη διάρκεια του πολέμου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου, αλλά και των υπόλοιπων εδαφών που βρίσκονταν ακόμα υπό τον οθωμανικό ζυγό και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, πριν φτάσουν στην πόλη οι Βούλγαροι.

«Η νήσος Λήμνος μ’ όλων των εν αυτή πόλεων, κωμών και συνοικισμών, μετά των λιμένων και ακτών αυτής κατελήφθη υφ’ ημών και διατελεί από τούδε εις την κατοχήν μας» . Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε ο Παύλος Κουντουριώτης τους Λημνιούς που έβλεπαν κάτω από τους χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς των ελληνικών πολεμικών να υψώνεται στις 9 Οκτωβρίου 1912 η Ελληνική σημαία στο Κάστρο της Μύρινας.

Μιλώντας στη Greek News o κ. Μακρής αναφέρθηκε και στη σημασία που αποκτά ο επετειακός εορτασμός για τους Λημνιούς που ζουν μακριά από την πατρίδα, αλλά και στην ανάγκη να φέρει ο σύλλογος τους νέους και πάλι κοντά του.

«Να θυμόμαστε τα παλιά για να προχωράμε μπροστά, αν ξεχάσουμε την ιστορία μας ξεχνάμε και τον εαυτό μας. Το να γιορτάζουμε εδώ στην Αμερική είναι καλά, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε εμείς οι γονείς να φέρουμε κοντά και τα παιδιά μας, να καταλάβουν την καταγωγή τους», τόνισε ο κ. Μακρής και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα προσελκύσουμε, πρέπει να οργάνωσουμε ξανά την νεολαία της Λήμνου. Τα μικρά παιδιά έρχονται στο χορευτικό, τα μεγαλύτερα δύσκολα έρχονται και νομίζω ότι την ευθύνη την έχουμε όλοι μας, επειδή υπήρξαν ορισμένες παρεξηγήσεις παλιά.»

Η Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» ιδρύθηκε από πρωτοπόρους μετανάστες ,το 1906, πριν ακόμα απελευθερωθεί η Λήμνος από τον οθωμανικό ζυγό, και στα 108 χρόνια παρουσίας της στο χώρο της Ομογένειας διακρίνεται για το κοινωνικό και το φιλανθρωπικό της έργο τόσο στην ελληνοαμερικανική κοινότητα όσο και στη γενέτειρα Λήμνο.

 

Πηγή: greeknewsonline.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel