Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τα προβλήματα της Α/Βάθμιας εκπαίδευσης Λήμνου αναφορά από τους Ελένη Γερασιμίδου και Σταύρο Τάσσος στον Υπ. Παιδείας

the roots web banners 06

Τα προβλήματα της Α/Βάθμιας εκπαίδευσης Λήμνου αναφορά από τους Ελένη Γερασιμίδου και Σταύρο Τάσσος στον Υπ. Παιδείας
18.02.2015 | 09:04

Τα προβλήματα της Α/Βάθμιας εκπαίδευσης Λήμνου αναφορά από τους Ελένη Γερασιμίδου και Σταύρο Τάσσος στον Υπ. Παιδείας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Αναφορά κατέθεσαν προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε Ελένη Γερασιμίδου και Σταύρος Τάσσος, την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου Αργύριος Μοσχίδης και την επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Κάσπακα και Θάνους.

Η μεν επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου, η δε επιστολή του των Συλλόγων Κάσπακα και Θάνους εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ Λέσβου να λειτουργήσουν τα σχολεία των χωριών με δύο δασκάλους έναντι τριών δασκάλων που λειτουργούσαν πέρσι.

Οι βουλευτές ζητούν τον άμεσο διορισμό δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών των απαραίτητων ειδικοτήτων για την πλήρωση των κενών στα σχολεία και από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και το ΠΥΣΠΕ Λέσβου να εγκρίνουν τη λειτουργία των σχολείων με τρεις δασκάλους.

Η επιστολή ρου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου αναφέρει:

"Μπήκαμε ήδη στο δεύτερο μισό της σχολικής χρονιάς και το συντονισμένο χτύπημα στη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, συνεχίζεται με τις υποβαθμίσεις σχολείων και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και στα σχολεία της Λήμνου.

Ζητούμε τον άμεσο διορισμό τριών δασκάλων για τα σχολεία Κάσπακα και Θάνους, τον άμεσο διορισμό δύο εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας και Μουσικής και ενός εκπαιδευτικού Γερμανικής Γλώσσας.

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της διορισμένης πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ Λέσβου (της 1-9-2014), για το λειτουργικό υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους. Εξαιτίας αυτού του υποβιβασμού, τα σχολεία αυτά υπολειτουργούν με δραματικές συνθήκες εκπαίδευσης, σε βάρος εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Αγνοήθηκε το αίτημα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των κατοίκων των χωριών Κάσπακα και Θάνους, καθώς και το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου για διορισμό τρίτου δασκάλου στα σχολεία αυτά που είναι και οργανικά τριθέσια.

Θεωρούμε απαράδεκτο τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Δημητρίου και Νέας Κούταλης να μη διδάσκονται την Αγγλική Γλώσσα, τα παιδιά που επέλεξαν τη Γερμανική ως δεύτερη ξένη Γλώσσα να στερούνται του δικαιώματός τους να τη διδάσκονται, τα παιδιά της μεγάλης πλειοψηφίας των σχολείων της Λήμνου να στερούνται τους εκπαιδευτικούς Μουσικής.

Ζητούμε την επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου Παναγιάς, σύμφωνα και με ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, έστω και ως παραρτήματος του Νηπιαγωγείου Κοντοπουλίου με το διορισμό δύο επιπλέον νηπιαγωγών.

Θεωρούμε απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό, παιδιά 4 και 5 ετών να ξυπνούν χαράματα και να μετακινούνται με λεωφορείο αρκετά χιλιόμετρα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην προσχολική αγωγή.

Ζητούμε τον άμεσο διορισμό δύο (2) δασκάλων Παράλληλης Στήριξης για δύο παιδιά που χρήζουν Παράλληλης Στήριξης σύμφωνα και με τις γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ Λήμνου (στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρου), τον άμεσο διορισμό δασκάλου Τμήματος Ένταξης για το Δημοτικό Σχολείο του Θάνους (τρεις μαθητές που χρήζουν Τμήματος Ένταξης με γνωμάτευση από ΚΕΔΔΥ), τον άμεσο διορισμό Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και Λογοθεραπευτή για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, τον άμεσο διορισμό Κοινωνικής Λειτουργού και Ψυχολόγου για τη στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΕΥ Καλλιθέας και των ΕΔΕΑΥ.

Επιμένουμε στο αίτημά μας για χωρισμό των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Μύρινας και της Ατσικής που έχουν πάνω από 20 μαθητές, με τον απαραίτητο διορισμό δασκάλων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής, αλλά και τις θέσεις του Κλάδου και του Συλλόγου μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες του νησιού, να μη παραιτηθούν από τη διεκδίκηση του δικαιώματος των παιδιών τους στη μόρφωση, χωρίς να πληρώνουν γι αυτό ούτε ένα ευρώ από το ήδη πενιχρό εισόδημά τους".

Η επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των χωριών αναφέρει:

"Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Κάσπακα και Θάνους εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της πλεοψηφίας του ΠΥΣΠΕ Λέσβου να λειτουργήσουν τα σχολεία των παιδιών μας με δύο δασκάλους έναντι τριών δασκάλων που λειτουργούσαν πέρσι.

Η εξέλιξη αυτή αποβαίνει σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών μας, τη στιγμή μάλιστα που στο σχολείο του Θάνους υπάρχουν τρία παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες με γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ, οι αίθουσες του σχολείου είναι μικρές και δε τηρούν τις παιδαγωγικές συνθήκες για 18 παιδιά που είναι το ένα τμήμα στο σχολείο του Θάνους από τη στιγμή που λειτουργεί ως διθέσιο.

Η απόφαση αυτή του ΠΥΣΠΕ στηρίχθηκε σε επιλεκτική εφαρμογή του νόμου για την αναλογία δασκάλων με το συνολικό αριθμό μαθητών ανά σχολείων και είναι άδικη και ως προς αυτό το σημείο.

Επιπλέον δε λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες ζωής των οικογενειών μας σ' ένα ακριτικό και πολλές φορές απομονωμένο από συγκοινωνίες νησί όπως είναι αυτό της Λήμνου.

Είμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση αυτή με τη λειτουργία των σχολείων μας ως διθέσια έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών μας, που σαν γονείς το βιώνουμε καθημερινά.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και το ΠΥΣΠΕ Λέσβου να εγκρίνουν τη λειτουργία των σχολείων μας με τρείς δασκάλους".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το