Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Διαστάσεις παίρνει το θέμα της σύλληψης των δύο Τσέχων στη Λήμνο | Πορεία στην Πράγα και πολιτικά διαβήματα για την απελευθέρωση τους

banner roots

Διαστάσεις παίρνει το θέμα της σύλληψης των δύο Τσέχων στη Λήμνο | Πορεία στην Πράγα και πολιτικά διαβήματα για την απελευθέρωση τους
27.11.2012 | 16:12

Διαστάσεις παίρνει το θέμα της σύλληψης των δύο Τσέχων στη Λήμνο | Πορεία στην Πράγα και πολιτικά διαβήματα για την απελευθέρωση τους

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

 Θυμίζουμε πως οι Μάρτιν Πέζλαρ και Ιβάν Μπούχτα, που ειδικεύονται στον σχεδιασμό στρατιωτικών βιντεοπαιχνιδιών συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στο νησί μας με κάμερες που περιείχαν βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αν κριθούν ένοχοι, οι δυο προγραμματιστές κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών.

Στην Πράγα, οι διαδηλωτές προέτρεψαν την Αθήνα να επιτρέψει «στα αγόρια να επιστρέψουν σπίτι». Υπέβαλαν επίσης στους υπαλλήλους της πρεσβείας αίτημα με 21.000 υπογραφές για την απελευθέρωσή τους.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας, ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά «να εξασφαλίσει ότι οι ελληνικές Αρχές θα δώσουν προσοχή στο θέμα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση» που θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους άσκησε επίσης πίεση στον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο Τσέχοι είχαν πει στην ελληνική αστυνομία ότι σχεδιάζουν το «Arma 3», ένα φουτουριστικό βιντεοπαιχνίδι βολών και μάχης (shoot-em-up) που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος και του οποίου η δράση λαμβάνει χώρα στα νησιά της Λήμνου και του Άη Στράτη, που διαθέτουν και τα δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο εργοδότης τους, η εταιρεία Bohemia Interactive Studio, διαβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν σε διακοπές στην Ελλάδα και επέμεινε στο γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια βασίζονται σε πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό. Πολλές εκδόσεις του βιντεοπαιχνιδιού βολών και δράσης Arma 2 έχουν κυκλοφορήσει από το 2009.

Θυμίζουμε πάντως οτι τον Σεπτέμβριο κυβερνητικός παράγοντας της Τσεχίας, φανερά εκνευρισμένος απο τη συμπεριφορά των συμπατριωτών του, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικα : "Ελπίζουμε πως η Ελληνική δικαιοσύνη, θα καταλάβει οτι δεν είναι κατάσκοποι, αλλά ηλίθιοι".

Περιμένουμε τις εξελίξεις!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το