Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Και οι Ναυτεργάτες κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επαναδρομολόγηση του «Ταξιάρχη»

banner roots

Και οι Ναυτεργάτες κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επαναδρομολόγηση του «Ταξιάρχη»
16.03.2015 | 20:31

Και οι Ναυτεργάτες κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επαναδρομολόγηση του «Ταξιάρχη»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ για τη στάση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στο θέμα της επαναδρομολόγησης του πλοίου «Ταξιάρχης».

Παρόλο που κύριο μέλημα του Υπουργού, κ. Θεόδωρου Δρίτσα, ήταν η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της εταιρείας, η τελευταία απ’ ό,τι φαίνεται «ξεμπέρδεψε» δίνοντάς τους… πενταροδεκάρες!

Οι ναυτεργάτες αντιδρούν λέγοντας ότι ενώ η εταιρεία όφειλε δεδουλευμένα 6-8 μηνών και ενώ εισέπραξε από το Υπουργείο το ποσό των 400.000 ευρώ, που αφορούσε την αποπληρωμή εκτελεσθέντων δρομολογίων του Γενάρη του 2015, σε αυτούς διατέθηκε το ποσόν των 294.031 ευρώ για την καταβολή ενός μικρού μέρους των δεδουλευμένων.

Μάλιστα σε ορισμένους εργαζομένους της η εταιρεία κατέβαλε το εξευτελιστικό ποσόν των 100 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε η επίσχεση εργασίας ήταν ο εκβιασμός του Υπουργείου ότι αν δεν πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια από τη στιγμή που κατεβλήθησαν τα δεδουλευμένα, τότε το Υπουργείο θα προχωρούσε στις νόμιμες ενέργειες…

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

Όπως είναι γνωστό στις 13/3/2015 έπειτα από πολυήμερη επίσχεση εργασίας της ΠΕΝΕΝ στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» το πλήρωμα του ανωτέρω πλοίου με την Ένωσή μας διέκοψε την επίσχεση εργασίας αφού τόσο από την Ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ όσο και από τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας τους τέθηκε ένας ιδιότυπος εκβιασμός μέσω του επίσημου εγγράφου – ανακοίνωση του ΥΝΑ κ. Θ.Δρίτσα το οποίο μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Μετά την προαναφερθείσα εξόφληση και με δεδομένο ότι δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή του Υπουργείου για την συγκεκριμένη σύμβαση, εάν το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» δεν εκτελέσει άμεσα το δρομολόγιο Λαύριο – Αγ. Ευστράτιος – Λήμνος θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο και την σύμβαση ενέργειες. Άλλωστε ήδη από ημερών το Υπουργείο έχει προβεί στις προβλεπόμενες οχλήσεις προς την εταιρεία».

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ελληνικό δημόσιο εκταμίευσε προς την εταιρεία στις 13/3/2015 ποσόν 400.000 ευρώ, που αφορούσε την αποπληρωμή εκτελεσθέντων δρομολογίων του Γενάρη του 2015, από τα οποία διατέθηκε το ποσόν των 294.031 ευρώ για την καταβολή ενός μικρού μέρους των δεδουλευμένων μισθών των ναυτικών οι οποίοι ξεπερνούν τους 300.

Στο πλήρωμα του «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» διατέθηκε ποσόν ενός μισθού ενώ οι οφειλές ξεπερνούν τους 6 έως 8 μήνες!!!

Με το ποσόν αυτό δεν κατέστη δυνατόν να απολυθούν και να εξοφληθούν πάνω από 10 Ναυτικοί που έχουν ζητήσει την απόλυσή τους εδώ και πολλές μέρες!!!

Ταυτόχρονα η εταιρεία στα υπόλοιπα πληρώματα (245 άτομα) κατέβαλε το γελοίο ποσόν των 100 ευρώ μέσο όρο(!!!), προκαλώντας όπως ήταν επόμενο την έντονη δυσαρέσκειά τους και την κατηγορηματική καταδίκη τους για την σαλαμοποίηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών τους…….

Η ΠΕΝΕΝ για πολλοστή φορά αναλαμβάνει σχετικές με το πρόβλημα πρωτοβουλίες αφού η ΠΝΟ και τα υπόλοιπα Ναυτεργατικά Σωματεία προκλητικά απέχουν. Είναι φανερό ότι με την προωθούμενη από πλευράς εταιρείας σαλαμοποίηση στην καταβολή των δεδουλευμένων επιχειρείται η διάσπαση του κοινού μετώπου όλων των απλήρωτων Ναυτεργατών.

Ο εκβιασμός για τον οποίο μιλάμε αφορά το γεγονός ότι το Υπουργείο απαίτησε ευθέως όπως προκύπτει από το έγγραφο, ότι αν το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» δεν εκτελέσει το δρομολόγιο στις 13/3/2015 η εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτη και αντικαθίσταται από την παραπάνω δρομολογιακή γραμμή.

Τα πληρώματα δικαιολογημένα αντέδρασαν έντονα διότι αυτή η τακτική δεν συνιστά αντιμετώπιση της απλήρωτης εργασίας αλλά αντίθετα είναι απροκάλυπτη διασπαστική κίνηση με σκοπό το ελάχιστο αυτό ποσό να διατεθεί κατά 70% στο δρομολογημένο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ». Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να σταματήσει την προσφυγή σε αποσπασματικά μέτρα που δεν συνιστούν λύση του προβλήματος της απλήρωτης Ναυτεργασίας δεν αποτελούν λύση για τα προβλήματα του Ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, αντίθετα και με αυτές τις μεθοδεύσεις υπονομεύεται η σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Σύντομα θα αντιληφθούν στο ΥΝΑ ότι με τεχνάσματα, αποπροσανατολιστικές κινήσεις, κωλυσιεργία και αδικαιολόγητη αδράνεια και ολιγωρία δεν είναι δυνατόν να αποποιηθούν τις σοβαρές ευθύνες που έχουν για την εφοπλιστική ασυδοσία που αφορά το γενικευμένο πρόβλημα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας.  

Η ενότητα και το κοινό αρραγές μέτωπο των απλήρωτων Ναυτεργατών θα συνεχίσει οργανωμένα την δράση μέχρι την εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τους αγώνες της ενάντια στην απλήρωτη Ναυτική εργασία .

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                         Κροκίδης Νικόλαος

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel