Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στα σχολεία της Λήμνου το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Λήμνου - Λέσβου

banner roots

Στα σχολεία της Λήμνου το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Λήμνου - Λέσβου
02.04.2015 | 12:35

Στα σχολεία της Λήμνου το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Λήμνου - Λέσβου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Λήμνου-Μυτιλήνης, η Σύμβουλος ΣΕΠ και Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης κα Τοροσιάδου Ευγενία είχε τη χαρά να επισκεφτεί για δεύτερη φορά τα Σχολεία της Λήμνου (Γυμνάσια Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ) και να συνομιλήσει με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς .

Ως θεσμικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, το ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης συμμετέχει στο δίκτυο των δομών των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού όλης της χώρας, που έχουν το διττό ρόλο της παροχής Συμβουλευτικής στήριξης στους μαθητές (με σκοπό την αυτογνωσία για τον επιτυχή χειρισμό των μεταβάσεων) και του Προσανατολισμού τους σε Σπουδές και Επαγγέλματα.

Στις συναντήσεις με τους μαθητές/τριες και αναλόγως των αναγκών της κάθε τάξης, χρησιμοποιήθηκαν οι ενδεδειγμένες επιστημονικές μέθοδοι και τεχνικές (ομάδες εργασίας, ασκήσεις και συμπλήρωση του test Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται ελεύθερο στη διεύθυνση http://www.eoppep.gr/teens/), προκειμένου οι έφηβοι να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της προσωπικής αναζήτησης, τόσο εσωτερικά - ποιος είμαι; τι είναι σημαντικό για μένα; - όσο και εξωτερικά - πού θα βρω αξιόπιστη πληροφόρηση; πως θα διευρύνω τους ορίζοντες της πληροφόρησής μου;

Η πολυετής εμπειρία της υπευθύνου του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης σε θέματα ΣΕΠ, έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν εύκολες, καθολικά αποδεκτές επιλογές σταδιοδρομίας για όλους: η σωστή επιλογή ενός έφηβου μπορεί να είναι η χειρότερη για τον στενότερο φίλο του.

Δεν υπάρχουν επίσης μαγικά τεστ που από μόνα τους δίνουν τη λύση στα θέματα της επαγγελματικής επιλογής και που θα εγγυηθούν την επιτυχία. Χρειάζεται μια συνεχής ενασχόληση του εφήβου με τα θέματα αυτά, συνεπικουρούμενη από τη στήριξη του ΚΕΣΥΠ, μέσω της ατομικής συμβουλευτικής παρέμβασης, που μπορεί να τον βοηθήσει να αποκαλύψει τις κρυφές δυνάμεις, τις δεξιότητες και το πραγματικό ενδιαφέρον του νέου. Έτσι, ο έφηβος θα οδηγηθεί στην καλύτερη γι' αυτόν επιλογή.

Η παραπάνω διαδικασία συμβουλευτικής στήριξης ενδυναμώνει τους μαθητές άμεσα, αλλά και βάζει θεμέλια ανάπτυξης δεξιοτήτων διαχείρισης της σταδιοδρομίας τους, γεγονός πολύ σημαντικό σε μια περίοδο επαγγελματικής αστάθειας.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης της έγκυρης πληροφορίας, το ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης δούλεψε- αυτήν τη φορά με μαθητές Λυκείου- πάνω στη βάση δεδομένων (http://sep4u.gr/sxoles/) που προτείνει το ΚΕΣΥΠ Λαμίας, δημιουργία του συναδέλφου Συμβούλου ΣΕΠ Δ. Καλοδήμου, η οποία ενημερώνεται διαρκώς με πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις σχολές (μαθήματα, επαγγελματικά δικαιώματα, κλπ) και τα επαγγέλματα.

Ως το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα επισκέψεις στο νησί της Λήμνου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν, ατομικές συμβουλευτικές συναντήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, κυρίως τελειόφοιτους, καθώς επίσης και εκδηλώσεις ενημέρωσης μαθητών/τριών και των γονιών της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου, μετά τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που αναμένονται να ανακοινωθούν.

Η τελευταία για την τρέχουσα σχολική χρονιά επίσκεψη θα γίνει μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις και θα έχει στόχο τη στήριξη των υποψηφίων στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το