Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Απαράδεκτη αμέλεια του Δήμου Λήμνου για την επισκευή του Γυμνασίου Μύρινας»

banner roots

«Απαράδεκτη αμέλεια του Δήμου Λήμνου για την επισκευή του Γυμνασίου Μύρινας»
09.12.2015 | 10:04

«Απαράδεκτη αμέλεια του Δήμου Λήμνου για την επισκευή του Γυμνασίου Μύρινας»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή με αποδέκτη το Δήμαρχο Λήμνου, απέστειλε η ΕΛΜΕ του νησιού με αφορμή το κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου Μύρινας αλλά και τη συστέγαση του Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας και του ΙΕΚ Λήμνου.

Η επιστολή αναφέρει:

"Κύριε Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, μετά το σεισμό του Μαΐου του 2014 το κεντρικό κτίριο του Γυμνασίου Μύρινας υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα στον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να χαρακτηριστεί «κίτρινο», δηλαδή μη χρησιμοποιήσιμο έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές.

Προσωρινά και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα οι αίθουσες του δεύτερου κτιρίου του Γυμνασίου χωρίστηκαν στη μέση με πρόχειρες κατασκευές γεγονός που ανάγκασε τμήματα 25 μαθητών ουσιαστικά να στοιβάζονται σε μισές αίθουσες. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι είναι παράνομο, καθώς σύμφωνα με την Υ.Α. 77053/Δ5 (ΦΕΚ 1149 Β/25-08-2006) του υπουργείου παιδείας σε κάθε μαθητή πρέπει να αναλογεί τουλάχιστον 1,5 τμ, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους ασφάλειας και υγιεινής για τους μαθητές.

Επιπλέον, οι μαθησιακές διαδικασίες στις συγκεκριμένες μισές αίθουσες έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολες ελλείψει ηχομόνωσης από τις πρόχειρες κατασκευές διαχωρισμού των αιθουσών. Στην ουσία αυτή τη στιγμή σε κάθε μία αίθουσα διδάσκονται δύο τμήματα δύο διαφορετικά μαθήματα και οι μαθητές κάθε τμήματος ακούνε και το μάθημα της διπλανής μισής αίθουσας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η λύση αυτή ήταν η μοναδική άμεσα υλοποιήσιμη λύση για τον Μάιο του 2014, ωστόσο με λύπη μας παρατηρούμε ότι 20 μήνες μετά το σεισμό οι υπηρεσίες του Δήμου, που είναι εκ του νόμου αρμόδιες για την επισκευή του κεντρικού κτιρίου και την απαραίτητη αποσυμφόρηση των αιθουσών, δεν έχουν προβεί ακόμη σε καμία από τις απαραίτητες κινήσεις για την επίλυση του θέματος.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο της ΕΛΜΕ Λήμνου όσο και των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων του Γυμνασίου Μύρινας ο Δήμος Λήμνου συνεχίζει να δείχνει μία απαράδεκτη αμέλεια για την επισκευή του κτιρίου και επομένως για την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών μας.

Απ'όσο γνωρίζουμε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ούτε καν οι απαραίτητες ενέργειες για την διενέργεια της αρχιτεκτονικής μελέτης, που απαιτείται προκειμένου να διαπιστωθούν οι αναγκαίες επισκευές. Σας υπενθυμίζουμε δε, ότι μετά από απόπειρα των μαθητών του γυμνασίου να καταλάβουν το κτίριο διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση συναντηθήκατε με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών και τους υποσχεθήκατε ότι θα θέτατε το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου 2015.

Την ίδια υπόσχεση δώσατε και στην ΕΛΜΕ Λήμνου όταν σας επισκεφθήκαμε από κοινού με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του νησιού. Δυστυχώς το τόσο κρίσιμο αυτό θέμα, για άλλη μία φορά δεν συζητήθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως και εντός της εκ του νόμου οριζόμενης προθεσμίας τόσο για τους λόγους της μέχρι σήμερα κωλυσιεργίας από μέρους σας όσο και για το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες σας για την επίλυση του ζητήματος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν ξεκινήσουν άμεσα δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το κτίριο του Γυμνασίου ούτε την επόμενη σχολική χρονιά, πράγμα απολύτως απαράδεκτο, που δεν σκοπεύουμε να ανεχθούμε.

Άλλωστε η άμεση επισκευή του κτιρίου του Γυμνασίου θα επιλύσει και το δεύτερο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων που είναι η συστέγαση τριών σχολικών μονάδων αλλά και του ΙΕΚ Μύρινας στο κτίριο επί της λεωφόρου Δημοκρατίας. Επανερχόμαστε λοιπόν στην ανάγκη αποσυμφόρησης του εν λόγω κτιρίου καθώς η συστέγαση τόσων εκπαιδευτικών μονάδων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στα οποία έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο έγγραφό μας.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η συστέγαση των γραφείων του Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας με τα γραφεία του ΙΕΚ Λήμνου. Όπως σας έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, επειδή:

 Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας είναι η χρήση των εργαστηρίων του κτιρίου,

 Σύμφωνα με το νόμο 1566/85 αρ.41 παρ. 1 «Τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιούνται για τη στέγαση δημοσίων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργούν στην περιοχή του δήμου ή της κοινότητας.»,

 Πιθανή μετακόμιση των γραφείων του Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας θα σήμαινε και μετακίνηση του συστήματος VBI (δορυφορικό σύστημα που χρησιμοποιείται για τις πανελλαδικές εξετάσεις), πράγμα που θα επέφερε κόστος περίπου 500€ για κάθε μετακίνηση. Μία δαπάνη απαράδεκτη τη στιγμή που τα σχολεία δεν έχουν αρκετά χρήματα για πετρέλαιο και αναγκάζονται να θερμαίνονται μετά βίας τις μισές ώρες λειτουργίας τους, μοναδική λογική, άμεσα υλοποιήσιμη, ανέξοδη και νόμιμη λύση είναι η μετακίνηση των γραφείων του ΙΕΚ σε άλλη αίθουσα του κτιρίου προσωρινά και μόνιμη μετακόμισή του στο νέο κτίριο του Γυμνασίου της Μύρινας όταν επισκευαστεί το παλιό κεντρικό κτίριο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ανεξάρτητα και απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό του έργο.

Καμία άλλη λύση δεν θεωρείται αποδεκτή.

Ειδικά για το θέμα αυτό το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση σας και η επί δύο χρόνια αδικαιολόγητη καθυστέρηση αυτής μόνο σε δυσάρεστες σκέψεις μπορεί να μας βάζει.

Ο Δήμος Λήμνου είναι ο μόνος αρμόδιος για την επίλυση και των δύο κτιριακών προβλημάτων που απασχολούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απαιτούμε να δοθεί άμεση λύση και στα δύο. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να καθυστερούν άλλο οι απαραίτητες αποφάσεις και απαιτούμε να τελειώνουν τα θέματα αυτά μέχρι το τέλος της χρονιάς".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το