Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Διαμαρτυρία Χατζηδιαμαντή για την αδικαιολόγητη απένταξη σημαντικών έργων της Λήμνου

banner roots

Διαμαρτυρία Χατζηδιαμαντή για την αδικαιολόγητη απένταξη σημαντικών έργων της Λήμνου
09.01.2013 | 19:18

Διαμαρτυρία Χατζηδιαμαντή για την αδικαιολόγητη απένταξη σημαντικών έργων της Λήμνου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή ενημέρωσης, αλλά κατ ουσίαν διαμαρτυρίας, απέστειλε ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο. Αιτία η αιφνιαδιαστική απένταξη, σημαντικών έργων της Λήμνου από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, έργα με σαφή οικολογικό προσανατολισμό και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά καθώς ήδη από την συνάντηση που είχαμε στο γραφείο σας εκφράσατε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τη Λήμνο, τα προβλήματα αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική και μάλιστα τονίσατε ότι «η ανάγκη να καταστεί το ακριτικό νησί επίκεντρο πανελλήνιου ενδιαφέροντος, με τη δρομολόγηση δράσεων αναπτυξιακού, τουριστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα».

Όμως για ένα από τα κρισιμότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού, αυτό της διαχείρισης των λυμάτων, οι υπηρεσίες σας αγνοώντας τις κατευθύνσεις που δώσατε ενήργησαν αντίθετα σε αυτές, καθώς με την Α. Π. οικ 126367/21.12.12 απόφαση του Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, απεντάχθηκαν τα παρακάτω έργα του Δήμου Λήμνου από το ΕΠΠΕΡΑΑ:

 Εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμού Θάνους Δήμου Λήμνου, προϋπολογισμού 681.303,00€, με απόφαση ένταξης έργου 118064/04-04-2012,

 Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης παραλίας Πλατέως και αγωγός μεταφοράς λυμάτων, προϋπολογισμού 435.000,00€, με απόφαση ένταξης έργου 118060/04-04-2012,

 Έργα συλλογής επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Μούδρου, Λύχνων και Ρωμανού   Δήμου Λήμνου, προϋπολογισμού 2.950.000,00€, με   απόφαση ένταξης έργου 118061/04-04-2012.

Για να ενταχθούν τα έργα αυτά τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου όσο και οι υπηρεσίες της ΕΥΔ αφιέρωσαν πολύ χρόνο και προσπάθεια εις βάρος ακόμη και υλοποιούμενων έργων καθώς όπως μας διαβεβαίωναν ήταν μια ευκαιρία να αντιμετωπισθούν κρίσιμα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ιδίως της θάλασσας και των προστατευόμενων περιοχών Natura.

Ακόμη και έργα σε πλήρη ωριμότητα όπως η ΕΕΛ οικισμού Θάνους απεντάσσονται ενώ στο διάστημα από την ένταξη μέχρι σήμερα δεν δόθηκε έγκριση δημοπράτησης με προσχήματα όπως αλλαγή μεθόδων δημοπράτησης που αγγίζουν τα όρια της εσκεμμένης κωλυσιεργίας.

Τα έργα αυτά με βάση την απόφαση έγκρισης έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του Δήμου Λήμνου για το 2013 καθώς το Δ.Σ. αποφάσισε ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο αναλογών ΦΠΑ δεν κριθεί επιλέξιμος θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου λόγω της εξαιρετικής σημασίας και απόλυτης προτεραιότητας των έργων.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων, την περιβαλλοντική προστασία ευαίσθητων περιοχών και την τουριστική ανάπτυξη της Λήμνου.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel