Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ερώτηση Σηφουνάκη γα την υποβάθμιση του Τελωνείου Μύρινας
Ερώτηση Σηφουνάκη γα την υποβάθμιση του Τελωνείου Μύρινας
04.02.2013 | 20:48

Ερώτηση Σηφουνάκη γα την υποβάθμιση του Τελωνείου Μύρινας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης σχετικά με την προωθούμενη - σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου - υποβάθμιση του Τελωνείου της Μύρινας Λήμνου από κατηγορία β’ τάξης, που είναι σήμερα, σε τελωνειακό γραφείο.

Η απόφαση αυτή, εφόσον ισχύσει, αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Σηφουνάκης, είναι πέρα ως πέρα ακατανόητη, καθώς το εν λόγω Τελωνείο Μύρινας εκτός του ότι λειτουργεί με σχετικά μικρό κόστος για την Ελληνική Πολιτεία, συμβάλλει τα μέγιστα σε μία ακριτική περιοχή της χώρας μας, με αρμοδιότητες όπως η είσπραξη ΕΦΚ για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, η εξυπηρέτηση πτήσεων τσάρτερ, η υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, καθώς και η φορτοεκφόρτωση και επίβλεψη καυσίμων και υλικών από το εξωτερικό.    

Ενδεχόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Λήμνου σε τελωνειακό γραφείο θα σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της οικονομικής ζωής του ακριτικού νησιού, τονίζει ο κ. Σηφουνάκης, και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς με βάση ποια κριτήρια ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση και πως ικανοποιείται η σαφής υποχρέωση του άρθρου 101 του Ελληνικού Συντάγματος περί ιδιαίτερων συνθηκών των νησιωτικών περιοχών.

 

 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των τελωνείων της χώρας, προωθείται από την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Τελωνείου της Μύρινας Λήμνου από κατηγορία β’ τάξης που είναι σήμερα σε τελωνειακό γραφείο.

Η απόφαση αυτή, εφόσον ισχύσει, είναι πέρα ως πέρα ακατανόητη, καθώς το εν λόγω Τελωνείο Μύρινας εκτός του ότι λειτουργεί με σχετικά μικρό κόστος για την Ελληνική Πολιτεία, συμβάλλει τα μέγιστα σε μία ακριτική περιοχή της χώρας μας, με αρμοδιότητες όπως η είσπραξη ΕΦΚ για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, η εξυπηρέτηση πτήσεων τσάρτερ, η υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, καθώς και η φορτοεκφόρτωση και επίβλεψη καυσίμων και υλικών από το εξωτερικό.    

Επισημαίνεται ότι η Λήμνος αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας μας από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, και ως εκ τούτου η λειτουργία Τελωνείου είναι απολύτως αναγκαία. Η αγωνία και ο φόβος των κατοίκων και τοπικών αρχών του ακριτικού νησιού είναι έκδηλοι και κατανοητοί, καθώς πιστεύουν ότι η υποβάθμιση αυτή αποτελεί προάγγελο οριστικού κλεισίματος του τελωνείου, όπως άλλωστε συνέβη πριν λίγα χρόνια με το Τελωνείο Αγίου Ευστρατίου.

Επειδή η υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών της Λήμνου - με το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ.             Λήμνου και μεταφορά της στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, αλλά και την ασάφεια ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου Λήμνου που πλέον «διασυνδέεται» με αυτό της Μυτιλήνης.

Επειδή ειδικά για τους νησιωτικούς νομούς της χώρας υπάρχει σαφής Συνταγματική υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 101 (παρ. 2 και 3), ώστε ο νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Επειδή ενδεχόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Λήμνου σε τελωνειακό γραφείο θα σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της οικονομικής ζωής του ακριτικού νησιού.

 

 ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Υπάρχει, πράγματι, πρόθεση υποβάθμισης του Τελωνείου Μύρινας από κατηγορίας β’ τάξης σε τελωνειακό γραφείο;
  • Αν ναι, με βάση ποια κριτήρια ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση και πως ικανοποιείται η σαφής υποχρέωση του άρθρου 101 του Ελληνικού Συντάγματος περί ιδιαίτερων συνθηκών των νησιωτικών περιοχών.
  • Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο ή πόρισμα σχετικά με την αναδιάρθρωση των τελωνείων της χώρας".
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018