Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αναφορά Σηφουνάκη για τη δυσλειτουργία του ΚΕΠΑ

the roots web banners 06

Αναφορά Σηφουνάκη για τη δυσλειτουργία του ΚΕΠΑ
08.02.2013 | 13:57

Αναφορά Σηφουνάκη για τη δυσλειτουργία του ΚΕΠΑ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Αναφορά στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με έγγραφο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου, σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τη αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ – σύμφωνα με την Ομοσπονδία - ακόμα και σήμερα άτομα με αναπηρία στο Ν. Λέσβου, αλλά και σε άλλους νομούς της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα προκειμένου να εξετασθούν από τις επιτροπές πιστοποίησης.

Ειδικά στο ακριτικό νησί της Λήμνου, το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο, καθώς δεν λειτουργεί καν ΚΕΠΑ, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις προς τη διοίκηση του ΙΚΑ και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα επιλυθεί, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να υπόκεινται σε απαράδεκτη ταλαιπωρία αναγκαζόμενα να μετακινηθούν στη Μυτιλήνη!

Για το λόγο αυτό, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα, ώστε να επιλυθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, να ξεκινήσει η λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο και να προχωρήσει η εξέταση και πιστοποίηση των ατόμων με αναπηρία απρόσκοπτα για όλους, χωρίς φαινόμενα – σύμφωνα με το έγγραφο της Ομοσπονδίας - προνομιακής και κατά προτεραιότητα εξέτασης ατόμων, εκτός της προβλεπόμενης αναμονής.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

"Σοβαρότατα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με έγγραφο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου, σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, καθώς - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τη αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ – ακόμα και σήμερα ταλαιπωρούνται προκειμένου να εξετασθούν από τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας.

Ειδικά στο Ν. Λέσβου, αλλά και σε άλλους νομούς της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, είναι ανάγκη να λειτουργήσουν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό οι επιτροπές ΚΕΠΑ, ώστε να εξετασθούν άμεσα οι χρονίζουσες αιτήσεις και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία. Ακόμα σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στο ακριτικό νησί της Λήμνου, όπου δεν λειτουργεί καν επιτροπή ΚΕΠΑ, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις προς τη διοίκηση του ΙΚΑ και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα επιλυθεί, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να υπόκεινται σε απαράδεκτη ταλαιπωρία αναγκαζόμενα να μετακινηθούν στη Μυτιλήνη!

Εξάλλου, εάν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο έγγραφο της Ομοσπονδίας περί προνομιακής και κατά προτεραιότητα εξέτασης ατόμων - εκτός της προβλεπόμενης αναμονής - μέσω «πολιτικών παρεμβάσεων», τότε αντιλαμβάνεσθε ότι δικαίως εκφράζεται η οργή και η αγανάκτηση της Ομοσπονδίας.

Για το λόγο αυτό, και καθώς πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεσθε, για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα, που συνδέεται με την ομαλή ένταξη ατόμων με αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες για τη χώρα μας, σας καλώ να παρέμβετε άμεσα ώστε να επιλυθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να παρακωλύουν την αποτελεσματική λειτουργία των επιτροπών ΚΕΠΑ στο Ν. Λέσβου και ευρύτερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ειδικά για τη Λήμνο, θεωρώ αυτονόητο ότι θα παρέμβετε άμεσα ώστε να λειτουργήσει επιτέλους στο ακριτικό νησί ΚΕΠΑ και να δοθεί οριστικά τέλος σε ένα πρόβλημα που χρονίζει".

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το