Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος - Λέσβος: Νέα λουκέτα της Εφορίας στην αγορά
Λήμνος - Λέσβος: Νέα λουκέτα της Εφορίας στην αγορά
27.08.2018 | 14:13

Λήμνος - Λέσβος: Νέα λουκέτα της Εφορίας στην αγορά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Συνεχίζονται και στο μεταίχμιο της τουριστικής περιόδου οι εντατικοί έλεγχοι της Εφορίας Μυτιλήνης για το κυνήγι των αποδείξεων και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, στελέχη της τοπικής υπηρεσίας επελέγησαν επανειλημμένα για ελέγχους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα όρια του Νομού και της περιφέρειάς μας.

Στους ελέγχους που αφορούν τη Λέσβο συνεχίζονται ακόμα και τώρα να μπαίνουν λουκέτα σε εφαρμογή των αποφάσεων που εκδίδονται κατά τους ελέγχους από τους εφοριακούς και μάλιστα, προς τούτο, άλλη μια επιχείρηση σφραγίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο της Μυτιλήνης για μη έκδοση αποδείξεων. Ωστόσο οι επιχειρήσεις που έχουν σφραγιστεί μέχρι τώρα από τις αρχές του καλοκαιριού δεν είναι πολλές στο νησί μας, καθώς έχουν μπει λουκέτα σε 6 καταστήματα, αριθμός που δεν είναι μεγάλος σε σχέση με τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, αν και έχουν βεβαιωθεί δεκάδες παραβάσεις λόγω μη έκδοσης αποδείξεων.

Δεν επρόκειτο όμως για περιπτώσεις που δικαιολογούσαν την επιβολή του ακραίου μέτρου συμμόρφωσης, όπως είναι η σφράγιση, η οποία συνήθως επιβάλλεται στους υπότροπους ή σε όσους δεν εκδίδουν μεγάλο αριθμό αποδείξεων.

Η ακτινογραφία της Λέσβου

Από τους μέχρι τώρα φορολογικούς ελέγχους η Λέσβος συνεχίζει να αποτελεί «μικρό ψάρι» στους πίνακες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις από το σύνολο των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που ελέγχθηκαν στο νησί μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατά μέσο όρο βρέθηκε να μην εκδίδει αποδείξεις το 10%. Επί της ουσίας, την περίοδο της άνοιξης - αρχές καλοκαιριού οι εφοριακοί, κατά τους ελέγχους, είχαν διαπιστώσει μεγαλύτερη χαλαρότητα ως προς την τήρηση της υποχρέωσης έκδοσης των αποδείξεων από τους επαγγελματίες, όταν όμως εντάθηκαν οι έλεγχοι και μάλιστα στα μέσα Ιουλίου ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία και στην πιο απομακρυσμένη καντίνα που λειτουργεί στη Λέσβο, οι επαγγελματίες έγιναν περισσότερο προσεκτικοί κυνηγώντας τους πελάτες τους για να τους δώσουν στο χέρι την απόδειξη όταν οι τελευταίοι τις ξεχνούσαν.

Με τα παραπάνω δεδομένα η Λέσβος για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων συνεχίζει με βάση τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων, κατά το φετινό καλοκαίρι, να θεωρείται μία ζώνη χαμηλής σχετικά παραβατικότητας συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στη Λήμνο να δεις!

Τα παραπάνω σε αντίθεση με το δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, η οποία ειδικά φέτος το καλοκαίρι έχει καταταγεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο μαυροπίνακα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων εσόδων και πλέον μπαίνει στο επίκεντρο των φορολογικών ελέγχων τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για το 2019. Σημειωτέον πως οι φορολογικοί έλεγχοι στη Λήμνο δεν γίνονται μόνο από τα στελέχη της Εφορίας Μυτιλήνης, αλλά και από κλιμάκια διάφορων περιοχών της Ελλάδας και των κεντρικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρία ιδιοκτήτη καταλύματος από τη Λήμνο στα «Νέα της Λέσβου» την Παρασκευή, στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων που διέμεινε σε δωμάτιο φέρεται να σχολίασε την ημέρα της αναχώρησής του με το πλοίο της γραμμής επί λέξει ότι «τώρα που φεύγουμε εμείς, μέχρι που προβλέπουμε να διακόψουν τη λειτουργία τους οι ταμειακές μηχανές στη Λήμνο».

Αν μη τι άλλο, από τα παραπάνω φαίνεται πως τα ευρήματα στη Λήμνο έχουν προκαλέσει εντονότατο προβληματισμό στα κλιμάκια που διενεργούν τους ελέγχους, πράγμα που σημαίνει πως οι επιχειρηματίες του δεύτερου νησιού του Νομού μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις υποχρεώσεις τους αν θέλουν να αποφύγουν στο μέλλον τα πρόστιμα ή ακόμα και το ενδεχόμενο της σφράγισης των επιχειρήσεών τους για 2 ή περισσότερες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και το Σεπτέμβριο με σταδιακή φθίνουσα πορεία, οπότε αυτό το διάστημα αναμένεται και ο νέος σχεδιασμός για το πρόγραμμα ελέγχων της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου μέχρι το τέλος του έτους. Αθέατοι Αυτό που, όπως δείχνει η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού, επέλεξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων είναι το «ανακάτεμα» των εφοριακών, δηλαδή τα ελεγκτικά κλιμάκια μιας περιοχής σε μια άλλη, ώστε να μην είναι γνωστά στις τοπικές κοινωνίες για να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις στους επαγγελματικούς χώρους παριστάνοντας τους πελάτες, χωρίς να αναγνωρίζονται από τους επαγγελματίες για να επεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν ότι δεν εκδίδονται αποδείξεις επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα.

Τόσο το περσινό όσο και το φετινό καλοκαίρι είναι δύο χρονιές με τους περισσότερους ελέγχους που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά το φετινό καλοκαίρι στη Λέσβο οι έλεγχοι των εφοριακών θα πρέπει να έχουν σπάσει ρεκόρ!

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

 

stenos pccom

xrysafi400

pantelaroudis

greek radios

youtube channel