Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στη Λήμνο για το κλείσιμο της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Αιγαίου
achilladelis
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στη Λήμνο για το κλείσιμο της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Αιγαίου
12.06.2013 | 20:08

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στη Λήμνο για το κλείσιμο της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Αιγαίου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, συνεχίζονται. Φορείς της Λήμνου, της Λέσβου και του Αιγαίου, εξακολουθούν με ανακοινώσεις τους να στιγματίζουν, την με μια ανακοίνωση μερικών λεπτών, εξαφάνιση της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Αιγαίου. Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου:

Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φιμώνει τη δημόσια τηλεόραση είναι η 19η στη σειρά στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά.

Πρόκειται για πραξικόπημα. Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολό του που πληρώνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και δικαιούται να έχει αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι δήθεν κόπτονται για τη σπατάλη.

Λένε ψέματα και αποφασίζουν και διατάζουν να κλείσουν τη δημόσια τηλεόραση σα να είναι τσιφλίκι τους.

Να κλείσουν τη φωνή της χώρας που είναι η ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο, παρακάμπτοντας, μάλιστα, τη βουλή. Και, φυσικά, λένε ψέματα, διότι η ΕΡΤ δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό και δεν παίρνει. Την πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουν αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Φιμώνουν, όμως, τη δημόσια τηλεόραση για δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος, διότι αυτό απαιτεί η τρόικα. Απαιτεί ανθρωποθυσίες χιλιάδων εργαζομένων και ξεκινούν από την ΕΡΤ και θα έχει συνέχεια.

Δεύτερον, διότι θέλουν να μετατρέψουν τη δημόσια τηλεόραση σε μια νέα ΥΕΝΕΔ, όπως την εποχή της δικτατορίας η ΥΕΝΕΔ έπαιζε μονάχα προγράμματα υποστήριξης της κυβέρνησης και δεν υπήρχαν άλλες φωνές, έτσι θέλουν να κάνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Προειδοποιούμε, όμως, μην τολμήσουν να κλείσουν, να φιμώσουν, να κόψουν, να διακόψουν σήμερα το σήμα εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς απόφαση της βουλής, χωρίς απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μια παράνομη πράξη. Δεν έχουν το δικαίωμα να διακόψουν το σήμα απ’ όπου εκπέμπει η δημόσια συχνότητα. Εάν το πράξουν, θα έχουν να λογοδοτήσουν απέναντι στη δικαιοσύνη.

Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να πάρει την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα χέρια του. Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ζήτημα δημοκρατίας. Τη δημοκρατία δεν μπορούν να την πάρουν, παρά μονάχα μέσα από τα χέρια μας. Δεν θα το καταφέρουν.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να στηρίξει τους αγώνες των εργαζόμενων στην ΕΡΤ. Λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα και την κυβέρνηση του μνημονίου και όχι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Παύλος Βογιατζής Βουλευτής ΝΔ Ν. Λέσβου

Αναμένουμε όλοι με αγωνία την τάχιστη ψήφιση του Νόμου για την ίδρυση του νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, ο οποίος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγγυάται και να διασφαλίζει εκ νέου τη συνέχιση λειτουργίας τόσο των περιφερειακών σταθμών όλης της χώρας, όσο και της Φωνής της Ελλάδας, του ραδιοφωνικού σταθμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι εμείς οι νησιώτες πως η ΕΡΑ Αιγαίου ήταν το παράθυρο επικοινωνίας μας με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα φαγοπότια ουδέποτε συντελέστηκαν στους περιφερειακούς σταθμούς. Γι’ αυτό και περιμένουμε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σήμα να εκπέμψει ξανά σε όλα τα ακριτικά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

 

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου

Μετά τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια περιουσία, σειρά πήρε τώρα η δημόσια ενημέρωση. Με μια επαίσχυντη εξαγγελία, δίκην βασιλικού διατάγματος, ανακοινώθηκε η άμεση απόλυση 3000 υπαλλήλων, αφού πρώτα λοιδωρήθηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν. Άλλωστε αυτή είναι πάγια τακτική –όποιος αντιδρά στη σφαγή, εξυβρίζεται. Άλλοτε είναι οι γιατροί, άλλοτε οι καθηγητές, οι ναυτεργάτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, άλλοτε εσύ και άλλοτε εγώ.

Χτες ανέλαβε το ρόλο αυτό ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο ίδιος που ένα χρόνο πριν διαβεβαίωνε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ. Τον θυμάστε; Είναι ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού που διαβεβαίωνε ότι θα ματώσει με την τρόικα, για να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο. Τον θυμάστε; Είναι οι ίδιοι που μας διαβεβαίωναν για τα δημόσια νοσοκομεία. Και τώρα συζητούν με την τρόικα το άμεσο κλείσιμο πέντε νοσοκομείων και την άμεση συγχώνευση 600 κλινικών. Είναι η ίδια Νέα Δημοκρατία.

Είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ, που η τοπική του οργάνωση είναι υπέρ αυτόνομου νοσοκομείου  στη Λήμνο, αλλά που ο Γραμματέας του δεν ξέρει καθόλου το θέμα και δεν μπορεί να πάρει θέση. Αλήθεια μία βδομάδα μετά τη συνάντηση μας ακόμη δεν ενημερώθηκε για να πάρει θέση;

Είναι η ίδια ΔΗΜΑΡ που διαφωνεί για την ΕΡΤ, αλλά δε θα ρίξει και την κυβέρνηση. Αυτή η ΔΗΜΑΡ, που ο αρχηγός της ο ίδιος από το Δεκέμβριο ακόμη και ενήμερος είναι και συμφωνεί με το αίτημα αυτονόμου νοσοκομείου στη Λήμνο, αλλά δε μπορεί ούτε να το απαιτήσει από τον υπουργό που στηρίζει, ούτε στη Βουλή να το ψηφίσει.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που δίκην εργολαβίας έχουν αναλάβει το ξεπούλημα της χώρας και της ζωής μας. Αυτοί που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, αλλά δεν τα διορθώνουν, περιμένοντας προφανώς να τα καλύψουν με μάρμαρο. Αυτοί που η μόνη τους συμβουλή ήταν να συνεχίσουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας για αυτόνομο νοσοκομείο στη Λήμνο –και τότε θα πετύχουμε. Αυτούς περιμέναμε να μας το πουν!

Ε, αυτό φωνάζουμε και στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στην ΕΡΑ Αιγαίου, στους ανά την  Ελλάδα ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε όλη την κοινωνία.

Όλοι μαζί. Σήμερα είσαι εσύ, αύριο είμαι εγώ. Όλοι μαζί να φωνάξουμε, ώστε να το καταλάβουν καλά: «Δε μας ξεγελάτε, δε θα μας νικήσετε, όπου να κρυφτείτε, μπροστά σας θα μας βρίσκετε!»

 

Θανάσης Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

«Με μοναδική έγνοια την ικανοποίηση "στόχων" και προθεσμιών για απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο ο Πρωθυπουργός θυσιάζει την ΕΡΤ όπου το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καλύπτεται από ένα μικρό πάγιο που οι ίδιοι οι πολίτες πληρώνουν. Με κοντόφθαλμους υπολογισμούς δεν καλύπτονται οι μεγάλες τρύπες και καθυστερήσεις και η χώρα επίσημα είναι η πρώτη χωρίς Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Ευρώπη. Μια εξέλιξη που ήδη κινητοποίησε και ευαισθητοποίησε την κοινωνία, όπως φάνηκε από την τεράστια αυθόρμητη και ασχεδίαστη κινητοποίηση πολλών χιλιάδων πολιτών. Το εσπευσμένο κλείσιμο της κινείται στον αντίποδα από την πραγματική διαφάνεια και τον εξορθολογισμό που χρειάζεται. 

Αν τελικά με οποιονδήποτε τρόπο υλοποιήσει τις επιδιώξεις του ο Πρωθυπουργός, η σημερινή κυβέρνηση σίγουρα θα γραφτεί στην Ιστορία! Ως παράδειγμα απερισκεψίας, αλλά και προς αποφυγή.»

 

Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κεντρου και Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών και την ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης θα είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας

 

Ένωση Καταναλωτών Λέσβου

Διαφωνούμε κάθετα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Θεωρούμε ως εθνικό πλούτο την ύπαρξη και λειτουργιά της ΕΡΤ. Θέλουμε μια καλύτερη ΕΡΤ όχι μια κλειστή ΕΡΤ.

Μας ενοχλεί το τέλος της ΕΡΤ που πληρώνουμε αλλά μας ενοχλεί περισσότερο η σπατάλη των κρατικών διαφημίσεων και τα κόστη που πληρώνουμε σε κάθε προϊόν λόγο υπερβολικής διαφήμισης συντηρώντας μια πολύ κακή ιδιωτική τηλεόραση με ιδιοτελείς στόχους.

Μας ενοχλούν χρόνια τώρα οι διοικήσεις της ΕΡΤ που με τους κομματικούς εναγκαλισμούς απαξίωναν την δουλειά καταξιωμένων δημοσιογράφων.

Πρέπει να προστατέψουμε τον πολιτισμό μας. Πρέπει να προστατέψουμε την δημοκρατία μας

 

Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου και οι φορείς μέλη της καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ ρίχνοντας στο δρόμο πάνω από 3.000 εργαζόμενους.

Η ΕΡΤ ήταν το κανάλι που συνέβαλε καθοριστικά στο ζήτημα της αναπηρίας, ώστε να σπάσει η αντίληψη ότι πρόκειται για "ταμπού".

Είναι η ίδια πολιτική που καταδικάζει τους ανάπηρους στη φτώχεια και την ανέχεια. Πλέον δεν υπάρχουν προβλήματα μόνο "για κάποιους", η επίθεση αυτής της πολιτικής στα δικαιώματά μας αφορά όλους. 

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και καλεί τα μέλη μας στα νησιά να πάρουν ενεργό μέρος στις εκδηλώσεις συμπαράστασης μαζί με όλο το λαό.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018